TSK İçin Bir Zaaf: TikTok

Hasan Basri Akdemir yazdı...

Hasan Basri Akdemir

Hasan Basri Akdemir

Geçtiğimiz günlerde TikTok’ta canlı yayın açan bir asker gördüm. Nerede olduğunu anladım. Nöbet yerini gördüm. Bu kadar rahat yayın yaptığı için tek başına olduğunu da anladım. O anda zafiyet içinde olduğunu da gördüm. Çok rahatsız oldum. Bu gördüğüm şeylerin ne manaya geldiğini de biliyordum. Yazmak istedim ama ‘’Ya Hasan Basri sen ne anlarsın? Sen kimsin ki bu konularda yazıyorsun?’’ diyecek birileri mutlaka çıkar diye kendi düşüncelerimi yazmak yerine sormayı tercih ettim.

2024’ün ilk yazısında Haberet’teki köşemde, Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin ve Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’u ağırlamak ayrı bir mutluluk. İki komutanımıza da aynı soruyu sordum. Gördüklerimi anlattım ve ’’Ne düşünüyorsunuz?’’ dedim.

Bana ‘’Sen ne anlarsın ki?’’ denmesin diye ben kenara çekiliyorum. Komutanlarımızın sözleriyle baş başa bırakıyorum sizleri…

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz:

Sosyal medyada askerler tarafından yayılan görüntülerin önemli bir kısmı askerliğin ruhunu yansıtmaktan uzaktır. Hem bir disiplin hem bir eğitim hem de bir yönetim sorununa işaret etmektedir. Bu konuda muhtemelen verilmiş emirler vardır ve emirlere itaatsizlik söz konusudur. Ayrıca konum ve durum bildiren gönderiler güvenlik açığı yaratmaktadır. Sonuç olarak ortada disiplinsizlik vardır ve önlem alınmalıdır.

Tabii TSK’nin yargı sisteminin ortadan kaldırılması bu sonucun ortaya çıkmasında çok önemli bir etkendir. Ayrıca son yıllarda askeri operasyonlara giden bazı askerlerin yaptığı kimi (Rabia vb) işaretlere hoşgörüyle yaklaşılması da belli ki gevşekliğe yol açmıştır.
Askeri yargı sistemi de tıpkı askeri sağlık sistemi gibi hiç gecikmeden tesis edilmelidir. Aksi halde ağır bedel ödemeye hazır olmalıyız.

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin:

Öncelikle son dönemlerde mevzilerden, bulundukları yerlerden TikTok vasıtasıyla bilgi aktaran olaylar özellikle istihbarat açısından çok önemli. Birliğin bulunduğu yer, moral, hatta askerlerin beslenme durumuyla ilgili bilgileri aktarıyorlar. Tam bir istihbarat zafiyetidir. İstihbarata Karşı Koyma Sistemi devreye girmeli. Ama maalesef bu sistem bu gibi teknik konularda zafiyette kalıyor.

Peki ne olabilir? yasaklama olabilir. Askerlerin bu konularda bilgi vermesini engellemek istihbarat vesaire tüm unsurlarda bunları önleyecek bir sistem gerekiyor. Bu tür TikTok gibilerinin irtibat bürolarının Türkiye’de olması gerekiyor. Bunları kaynağından kesmek gerekiyor. Ya da akıllı telefonları askerlere vermeyeceğiz. Kışlada bulundukları süre içinde sadece irtibatı sağlayacak telefonlar olacak. Nokta yeri, koordinatı belirlemeye müsait ya da böyle TikTok vesaire olacak şeylerin olmadığı telefonlar verilmesi gerekiyor. Ya da şifreli telefonlar kullanılacak ama bunların da Amerikan sistemleri tarafından aşılma ihtimalleri var bunları da denetlenmesi gerekiyor.

Ya bu şirketlerin bürolarını getirerek kaynağından engelleyeceğiz, ya yasaklayacağız ya da şifreli telefonlar kullanacağız. Bir an evvel bunun üstüne gidilmeli. Bu tam teröristlerin istediği şey. Her türlü plan ve sistem ile ilgili bilgi sızması olabilir. Derhal tedbir alınmalı.

Ayrıca eğitim vermemiz gerekiyor. Simülasyonlu olarak görsel eğitim vermeliyiz. Koordinatlar nasıl tespit edilir? Sızma tehlikesi nedir ve sonuçları itibariyle neye mal olur? Bu gibi konularda görsel eğitimler verilmeli.

Kaynak: haberet.com