İki Parti: Dertli DEVA, Dert Refah

Hasan Basri Akdemir yazdı...

Hasan Basri Akdemir

Hasan Basri Akdemir

Bugün size iki partiden bahsedeceğim. Daha doğrusu iki partinin içinde gezerken aldığım bilgileri paylaşacağım.

Paylaşmalıyım çünkü "kulis" adı altında uygulamaları siyaset dersi göstermek istiyorum bu köşede.

Dertli DEVA

Parti meselelerinden bahsetmeden önce Sayın Genel Başkan Ali Babacan’ın babasının acısı tazeyken muhterem annesinin acısını yaşaması sebebiyle tekrar taziyelerimi iletmek istiyorum.
Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

DEVA Partisi yerel seçimlere tek başına girme kararı aldı. Genel Merkez’de kime sorsam, ‘’Bu kararı almazsak özgül ağırlığımız, parti olma iddiamız kalmaz. Genel seçimde CHP listelerinden girmemiz zaten bize faydadan çok zarar getirdi. Bu seçimde bu kararı almamız zaruri’’ cevabını alıyorum.

2019 yerel seçimleri gazeteci olarak yaşadığım ilk deneyimdi ve ta o zaman öğrendim ki genel merkezler ile yerel idareciler arasında söylem farkı bu süreçlerde kaçınılmazdır. E tabii DEVA Partisi Genel Merkezi’nden elde ettiğim bilgileri ve duyduğum cümleleri il ve ilçe başkanlıklarından da teyit ettim. Birazdan Yeniden Refah Partisi’nde göreceğimiz söylem ayrılığına DEVA’da da rastlıyoruz.

DEVA Partisi’nin il ve ilçe aday belirleme komisyonları çalışıyor. Hem başkanlıklar hem de genel merkezden isimler komisyonlar için yoğun çaba sarf ediyor. Sadece İstanbul ve Ankara özelinde duyduğum cümleyi size olduğu gibi aktarıyorum:

İlçe başkanlarını aday olmaya ikna edemiyoruz. Adamlar umutsuz. Buna zaman ve para harcama niyetleri yok. Büyükşehir için aday olmak isteyenler var ama ilçelerde nitelikli aday bulmak kolay değil. Tabanda, ‘CHP ile ittifak yapalım, meclis üyeliği alırız’ durumuna gelmiş halde.

Bu havanın dağılması için, genel merkezin kararının gerekliliğinin anlatılması ve teşkilatın birliği için Sadullah Ergin toplantılar yapıyormuş. Genel merkezden önemli isimler parti teşkilatlarını müstakil seçim kararı konusunda motive etmeye çalışıyormuş.

Konuştuğum bir kişi, "İmamoğlu eğer İstanbul İttifakı meselesini ciddi bir şekilde yürütürse içerinin bu durumunu da hesaba katarak İstanbul özelinde bir değişim olabilir" dedi.

Dert Refah

Neden dert olsun ki Refah? Aslında partinin ismini koyarken dert olacağını bize anlatmışlar da biz anlamamışız. Yeniden Refah, yani AK Parti’den önceki…

Yeniden Refah Partisi tabii ki bir dert değil ama AK Parti’nin kritik gördüğü yerler için bir tehlike unsuru. Çünkü Türkiye genelinde her noktada oyunu belli bir seviyeye çıkardı ve son anketlerde istikrarlı yükselişinin devam ettiği açık. İstanbul, Ankara, Adana, Antalya Mersin gibi yerlerde durum bu kadar kritikken Yeniden Refah’ın yüzde 2 ile yüzde 5 arasında değişen oyları ortak tabana sahip oldukları için AK Parti’ye kazandıracak oy iken kaybettirecek oya dönebilir. Cumhur İttifakı ortağı ama yerel seçim konusunda ayrı bir yol izliyor. Genel Merkez ve iller farklı şeyler söylüyor ama bu partide garip bir mutluluk havası var. Onu baştan söyleyeyim.

Fatih Erbakan’ın bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme durumu varmış. ‘’En geç önümüzdeki hafta başına sarkar’’ diye duydum. Medyaya yansıdığı gibi AK Parti ile Yeniden Refah yönetimleri arasında bir görüşme olmamış. Pazarlık da olmamış. Genel Merkez, ‘’Biz ‘Ahlaklı Belediyecilik’ ile ‘Yeniden Refah’ ile vatandaşımızı tüm il ve ilçelerde buluşturmaya kararlıyız’’ diyor. Ahlaklı Belediyecilik sloganı da hemen dikkat çekiyor. Hem eleştirel hem kapsayıcı. O ayrı bir konu da benim genel merkezden aldığım bu cümle yeterli değil.

İstanbul’da Yeniden Refah il başkanlığı ile ‘’muhtemel adaylar’’ arasında görüşmeler olmuş. Bu görüşmelerde ilçe, müdürlük isimleri zikredilmiş ama kesinlikle yukarıda bu işler konuşulmamış. ‘’Siyaset yaparken büyüklerin kararlarına bunları karıştırmayız’’ diye garip bir söz duydum.

Gördüğüm kadarıyla ittifaka açıklar ama ‘’almadan vermeyiz’’ tavrı da var tabii ki. Bana söylenen, Ümraniye’de AK Parti’den yeni geçen Orçun Şekercioğlu, Zeytinburnu’nda 15 yıl belediye başkan yardımcılığı yapmış ve ilçenin kurucu isimlerinden Gökhan Kasap, -ki Zeytinburnu için herkes Giresunlu ne demektir herkes bilir- Beykoz’un eski bir belediye başkanı Yeniden Refah’tan diğeri İYİ Parti’den aday olacakmış, Çekmeköy’de yine Yücel Evren AK Parti’nin ilçede önemli isimlerinden ve Yozgat’ta Eski Milletvekili Refah, Saadet, Has Parti ve AK Parti’den tanınan isim Kazım Arslan aday olacakmış.

Bu isimler boşuna zikredilmiyor. ‘’AK Parti ile ittifak yapmazsak kaybettiririz’’ demeye çalışıyorlar.

Kaynak: haberet.com