İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu?

Netanyahu'nun en büyük isteği Gazze ile yeni bir savaş olacaktı. Çünkü, ancak bu şekilde olağanüstü hükûmet kurabilir ve iktidarını garanti altına alabilirdi. Peki İsrail ve Gazze arasında yaşananlar İsrail kamuoyunda nasıl karşılanıyor? İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu?

İsrail ve Gazze arasında yaşananlar İsrail kamuoyunda nasıl karşılanıyor? Savaş çıktığı andan bu yana bunu merak ediyordum. Çünkü biliyordum ki Netanyahu hükûmeti İsrail halkı tarafından pek sevilmiyordu. Hatta bir milletvekilinin istifası nedeniyle Herzog'un desteklediği hükûmet düşmüş ve Netanyahu'nun tekrar gelmesi sağlanmıştı. Yani mevcut Netanyahu hükûmeti halkın isteği ile değil, siyasi oyunlar sonucunda göreve gelmişti.


İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu? - Resim : 1

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 

Hiç kuşku yok Netanyahu'nun en büyük isteği de Gazze ile yeni bir savaş olacaktı. Çünkü, ancak bu şekilde olağanüstü hükûmet kurabilir ve iktidarını garanti altına alabilirdi. Nitekim bu isteği de gerçekleşti. Hamas'ın içerisinden bir grubun kimsenin onaylamayacağı bir şekilde sivillere zarar vermesi, Netanyahu'nun hayallerinin gerçek olmasına neden oldu. Kim bilir belki de Mossad da bu sürecin içindedir.


İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu? - Resim : 2

Neyse olayın nasıl olduğu veya nelere neden olduğunu tüm dünya izliyoruz. Ama ben İsrail halkının ne düşündüğünü merak ettim ve İsrail internet sitelerine gözatmaya başladım. Özellikle köşe yazarlarının yazdıkları bana bir perspektif verebilirdi. Bakın Haaretz sitesinde yazan birkaç yazarın yazılarının başlıklarını paylaşayım sizlerle.

-Netanyahu Gazze savaşı ile birlikte yeniden zirveye çıkacak (Ravit Hecht)

-Savaş İsrail'i ekonomide de felakete yaklaştıracak (David Rosenberg)

-Hamas'ın Rusya-Ukrayna Savaşı taktiğini kullanarak İHA'larla saldırması İsrail'i şaşırttı (Oded Yaron)

-Netanyahu Gazze savaşından sonra değil hemen şimdi gitmeli (Alon Pinkas)

-Acil durum hukumetine gidin ancak koşulları var (Haaretz editöryal) (Acil durum hükumeti çağrısı Netanyahu'ya muhalif partilere bir çağrı. Yazıda Netanyahu hükûmeti felaket hükûmeti olarak nitelendiriliyor)

-İsrail'in liderleri ebedi olarak yargılandı ama şimdi ne düşünüyorlar bilmiyoruz (Rogel Alpher) (Bu başlıkta İsrail Genelkurmay Başkanı'nın psikolojisinin iyi olmadığı yazılmış)

-Netanyahu hemen istifa et! (Nehemia Shtrasler)

-İntikam döngüsüne yeniden gelmek (Amira Hass)

Yazıları okuduktan sonra haber sitesinin Netanyahu'ya muhalif bir site olduğunu anladım fakat halkın tepkisini merak ettiğim için tabii ki bu sitedeki yazarlar bir ölçüt olamazdı. Ben de hem bu siteden hem de Netanyahu'yu destekleyen bazı yayın organlarından İsrail vatandaşlarının yorumlarına baktım.

Yorumlarda elbette Netanyahu'ya destek olanlar vardı ama argüman olarak ortak noktaları ırkçı cümlelerdi. Fakat Netanyahu'ya karşı olan yorumları okudukça zihnim giderek açıldı.

Mesela bir yorumda; İşgalcilere karşı Varşova Gettosu Ayaklanmasını düzenleyen Yahudiler hatırlatılıyor. İşgalcilere karşı ayaklananlar Filistinlilere benzetilirken İsrail'in Filistinlilere terörist demesi de o dönem Yahudilere terörist diyen Nazilere benzetiliyor.

Yine başka bir yorumda İsraillilerin dini bir hükûmet istemediği ve savaş yerine barış olması gerektiği yazılıyor.

Başka bir yorumda Araplara ölüm diyenlere karşı İsrail'de Yahudi ve Arapların bir arada yaşadığı ve bu topraklarda bu şekilde ortak yaşanabileceği ifade ediliyor.

İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu? - Resim : 3
 Isaac Rabin

En çok dikkatimi çeken şeylerden biri de bölgede kalıcı barışı sağlamak için çabalayan fakat fanatik Yahudilerin suikastına uğrayan Isaac Rabin'in sık sık hatırlanması oldu. Nitekim İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da Isaac Rabin'e benzetiliyor.

Yine bir yorumda Hamas'ın sivillere olan saldırılarının tüm Filistinlilere maledilemeyeceği hatta tüm Hamas üyelerini suçlamanın yersiz olduğu yazıyor. Bununla birlikte şu çıkarım yapılıyor: Her toplumda böyle ırkçı ve faşist saldırılar yapanlar olabilir. Bu tipler İsrail'de de var.


İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu? - Resim : 4

Beni en çok duygulandıran yorum ise şu oldu:
Filistinliler biçilecek çimenler, dövülecek hayvanlar ya da kontrol altına alınıp unutulacak bir öteki olarak değil İNSAN olarak görülmelidir.
Gerçekten bu yorum aslında çözümün ana stratejisini veriyor. O yüzden bunu bir İsraillinin dilinden duymak gerçekten önemli.

Daha paylaşılacak o kadar yorum var ki gerçekten İsrail halkının da savaşı istemediğini ve kalıcı bir barışı aradığını görebiliriz. Elbette fanatik ve ırkçıları ayırarak söylüyorum bunu.

İsrail halkı Gazze ile savaşmayı istiyor mu? - Resim : 5
 Aliya İzzetbegoviç

Son olarak Bosna'nın kahramanı ve efsane Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in şu cümlesini de Hamas'a söylemek gerekir:

Savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir.

Kaynak: haberet.com

İsrail Gazze Filistin Rusya Ukrayna