Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti

Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in doksan dokuzuncu suresidir. Sekiz ayet, otuz üç kelimeden oluşur. Zilzal, sarsıntı, deprem demektir. Medine döneminde nazil olan Zilzal Suresi Arapça okunuşu ile ezberleyebilir ve meali ile anlamını öğrenebilirsiniz. İşte Zilzal Suresi okunuşu, meali, tefsiri...

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti

Kuran-ı Kerim'de 99. sırada olan Zilzal Suresi, İza Zülziletil suresi olarak da bilinir. Zelzele adıyla anılan surede şiddetli yer sarsıntısı sonrasında kopacak kıyametin dehşet verici halleri anlatılıyor. Zilzal Suresinin Türkçe okunuşu, meali ile sureyi ezberleyebilir, aynı zamanda surenin konusunu ve tefsirini öğrenebilirsiniz.

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti - Resim : 1

ZİLZAL SURESİNİN OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

  1. İza zulziletil ardu zilzaleha.
  2. Ve ahrecetil ardu eskaleha.
  3. Ve kalel insanu ma leha.
  4. Yevme izin tuhaddisu ahbareha.
  5. Bi enne rabbeke evhaleha.
  6. Yevme izin yasdurun nasu eştaten li yurev a’malehum.
  7. Fe men ya’mel miskale zerretin hayren yereh.
  8. Ve men ya’mel miskale zerretin şerren yereh.

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti - Resim : 2

ZİLZAL SURESİNİN ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Yer o yaman sarsıntı ile sarsıldığı,
2- Yer, içindeki ağırlıkları çıkarıp dışarı attığı,
3- Ve insan: "Ona ne oluyor?" dediği zaman.
4- O gün yer, bütün haberlerini anlatır.
5- Çünkü Rabbin ona vahyetmiştir.
6- O gün insanlar, amellerinin karşılığı kendilerine gösterilmek üzere bölük bölük çıkacaklardır.
7- Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir.
8- Her kim, zerre kadar şer işlemişse onu görecektir.

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti - Resim : 3

ZİLZAL SURESİ KONUSU

Surede kıyamet kopması sırasındaki şiddetli yer sarsıntısının ardından kıyamet gününde yaşanacak olan sıkıntı ve dehşet verici haller anlatılmaktadır; ayrıca dünyada işlenen hayır veya şerrin karşılığının ahirette ödül veya ceza olarak alınacağı bildirilmektedir.

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti - Resim : 4

ZİLZAL SURESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Enes’den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “İzâ Zülzilet” suresi Kur’ân-ı Kerim’in dörtte birine denktir.” (Tirmizi)

İ. Abbas’dan (ra)’dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “İza Zülzilet suresi Kur’ân-ı Kerim’in yarısına denktir. Kul hüvallahü ehad (İhlas) suresi Kur’ân-ı Kerim’in üçte birine denktir. Kul yâ eyyühe’l Kâfirün suresi de Kur’ân-ı Kerim’in dörtte birine denktir.” (Tirmizi)

Zilzal Suresi Arapça - Türkçe okunuşu, meali, fazileti - Resim : 5

ZİLZAL SURESİ NE İÇİN OKUNUR?

Zilzal suresini deprem olduğunda okumalıyız gibi düşüncelere vardır, ama sure depremden çok kıyamet gününde yaşanacak depremden çok daha büyük felaketler olacağını anlatır. Zilzal suresinin tefsirine göre; yeryüzü içindeki hazineleri dışarı çıkarması, kabirlerdeki ölülerin dirilip dışarı çıkması, yer altındaki madenler, gazlar, ve lavların dışarı çıkması gibi çok büyük olaylar meydana gelecektir.
zilzal suresi neyi anlatır, ne için okunur, tefsiri

Bu nedenle bu sureyi depremden korunmak için değil, kıyamet gününde depremden daha büyük olacak felaketleri anlamak ve o zamanlar için hazırlık yapmanın gerektiğini anlamak için okumak gerekir. Zilzal suresi neyi anlatır onu bilmek gerekir; bu sureyi okuyan kimseler kıyametin dehşetinden emin olur.

Yeryüzünde meydana gelen bu dehşet verici olayları gören insan, “Ne oluyor buna!” diyerek korku ve şaşkınlığını ifade eder. Çünkü daha önce bu derecede şiddetli bir sarsıntı görülmemiştir.

 

Cumhuriyet'in 100. yılına özel hatıra parası Tüyleri diken diken eden görüntüler AK Partili genç başkan kansere yenik düştü Acun Ilıcalı, yeni ismi açıkladı! Survivor All Star'da kimler var, ne zaman başlayacak?