Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı

Uyku duası, uykusuzluk çekenler, uyku sorunu yaşayanlar tarafından araştırılıyor. Uykusuzluk nedeniyle gün içinde, mesai saatlerinde sinir, stres, baş ağrısı gibi problemler yaşanabilir. Peki, çabuk uyumak için hangi dua okunur? Uyuyamayanlar hangi duayı okumalı? Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı...

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı

İyi bir uyku, sosyal hayatımızı doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Uykusuzluğun da maddi ve manevi nedenleri olabilir. Günümüzde uyku problemi yediden yetmişe görülen bir olaydır. Bu sorunla karşılaşanlar "Çabuk uyumak için hangi dua okunur?, Uyku gelmesi için hangi sure okunur?, Uyuyamayanlar hangi duayı okumalı?" gibi soruların cevaplarını araştırıyor. Peki, uyku duası nedir, uyumak için hangi dualar okunmalı? İşte Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı...

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 1

PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ UYKU DUASI

"Eğer bu duayı yapıp yattığın gece ölürsen, iman üzere ölürsün, ölmez de sabaha çıkarsan hayra kavuşursun.” (Buhârî, Vudû 75, Daavât 6; Müslim, Zikr 56-58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 98.)

Buhârî ve Müslim’in Sahîh’lerinde (gösterilen yerlerde) yine Berâ İbni Âzib’den rivayet edildiğine göre Berâ, “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle buyurdu” demiştir:

- “Yatağına yatacağın zaman, namaz kılmak için abdest alıyor gibi abdest al, sonra sağ tarafına yat ve -yukarıdaki duayı aynen zikrederek- böyle dua et!” Sonra da şunu ilâve etti:

En son sözün bu dua olsun!”

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 2

UYKU DUASI OKUNUŞU

"Allâhümme eslemtü nefsî ileyke ve veccehtü vechî ileyke ve fevvaztü emrî ileyke ve elce'tü zahrî ileyke, rağbeten ve rehbeten ileyke, lâ melcee velâ mencâ minke illâ ileyke. Âmentü bi-kitâbikellezî enzelte ve bi-nebiyyikellezî erselte." (Buhârî, Vudû 75, Daavât 6; Müslim, Zikr 56-58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 98.)

UYKU DUASI TÜRKÇE ANLAMI

"Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım, işimde sana güvendim. (Rızânı) isteyerek, (azâbından) korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin peygambere inandım."

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 3

UYKU DUASI

Uykusuzluk şikayeti ile gelen Zeyd bin Sabit, Peygamber Efendimiz'den aşağıdaki duayı öğrenmiştir:

"Allahumme ğarati'n-nücûmü ve hedeetil uyûnu ve ente Hayyün Kayyûmün lâ-te'hüzüke sinetün ve lâ nevmün, yâ Hayyü yâ Kayyûmü ehdi leyli ve enim ayni."

Anlamı

Allah'ım, yıldızlar söndü, gözler kapandı. Sen ise hayat sahibi, daima duran ve tutansın. Seni ne bir uyuklama tutabilir ne de bir uyku. Ey Hay olan Allah'ım, Kayyûm olan Allah'ım, gecemi rahat kıl gözlerimi kapatıver.

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 4

UYUYAMADIĞIMIZ ZAMAN OKUNACAK DUA OKUNUŞU

E‘ûzü bi kelimâtillâhit tâmmeti min gadabihî ve ‘ıkâbihî ve min şerri ‘ibâdihî ve min hemezâtiş şeyâtîni ve en yehdurûn
Uyuyamadığımız Zaman Okunacak Dua Anlamı

"Allah’ın gazabından, cezalandırmasından, kullarının şerrinden, şeytanların tahriklerinden ve yanımda bulunmalarından Allah’ın tam kelimelerine sığınırım." (Ebû Dâvûd, Tıb 19; Tirmizî, Deavât 94)

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 5

PEYGAMBERİMİZİN UYUMADAN ÖNCE OKUDUĞU SURELER

Bu duaların yanında Peygamber Efendimiz (s.a.s) uyumadan önce farklı zamanlarda farklı sureleri de yukarıda belirttiğimiz duaların yanında okumuştur. Bu sureleri okumak da uyumadan önce uykumuzun faziletini arttıracak amellerdendir.

Nitekim bu surelerden ikisini yukarıda ikinci uyku duasının ardından gelen hadiste belirtmiş olduk. Felak ve Nas yani Muavvizeteyn olarak anılan bu iki sure mutlak surette uyumadan önce okunması gereken sureler olarak Efendimiz (s.a.s) tarafından tavsiye edilmiştir.

Ayrıca Tirmizi’de rivayet edilen bir hadis-i şerife göre de yatmadan önce Kafirun suresini okumak, okuyan kişiyi şirkten korumaktadır. Bu nedenle yatmadan önce okunması gereken surelerden bir diğeri de Kafirun suresidir.

Peygamberimizin yatmadan önce okuduğu sureler arasında Tebareke ve Secde sureleri de bulunuyordu. Bunların yanı sıra Ayet-el Kürsi de yine yatmadan önce okunması tavsiye edilen ayet-i kerimeler arasında yer almaktadır.

Nitekim bir başka hadisinde Efendimiz (s.a.s) “Dört şey arşın altındaki hazineden indirilmiştir. Fatiha, Ayet el-Kürsi, Amenerresulü, Kevser Suresi’dir.” buyurmuştur. Dolayısıyla yatmadan önce uykusuna fazilet getirmek isteyenler uyku duası olarak bu sureleri de okuyabilir. Hepsini bilmeyenler bunlardan bildiklerini okuyarak bu ayetlerin faziletlerinden uyurken dahi faydalanabilir.

Uyumak için hangi dualar okunmalı? Peygamberimizin tavsiye ettiği uyku duası okunuşu, Türkçe anlamı - Resim : 6

UYUMAYAN BEBEĞE UYKU DUASI

Uyumayan bebeklere okunması tavsiye edilen surelerin başında her namazımızda okuduğumuz Fatiha Suresi gelir. Halis bir niyetle bebeğin uyuması için Fatiha Suresi bebeğin başında okunabilir.

Uyumayan bebeklerin uyumalarını sağlamak için okunabilecek ayetlerden bir diğeri ise İnşirah suresidir. Öncelikle bebeğinizin sağlıklı bir şekilde yetişmek için uyumasını niyaz ettikten sonra İnşirah Suresini 3 defa okuyabilirsiniz.

 

Sen neymişsin Melissa Vargas! Sabancı ailesinden sevindiren haber Kocaeli'de akaryakıt istasyonunda yangın paniği Sürpriz mi işkence mi?