Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile araştırılıyor. Kurban Bayramında farz namazlardan sonra getirilen tekbir, vaciptir. Peki, teşrik tekbiri nedir, nasıl okunur, ne zaman başlıyor?

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı'na has yapılan vacip bir ibadettir. Arefe günü başlayan tekbir, 4. güne kadar belli bir sayıda getirmek gerekiyor. Vatandaşlar, teşrik tekbiri okunuşu, başladığı ve bittiği günü merak ediyor.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

KAÇ TANE GETİRİLMELİ?

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik Tekbiri Okunuşu:

Teşrik tekbiri; “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde getirilir.

Teşrik Tekbiri Anlamı:

Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? - Resim : 2

81 ile 'kurban kesimi' genelgesi Bakanlar deprem bölgesi Hatay'da CHP'li vatandaşa depremzededen ders niteliğinde cevap Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Bayram ne zaman bitiyor?