Teşrik tekbiri ne zaman bitiyor? Teşrik tekbiri kaza edilir mi? Teşrik tekbiri kaç kere getirilmesi gerekir?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı'nda farz namazlardan sonra getiriliyor. Teşrik tekbiri getirmek arife günü sabah namazı ile başlıyor. Belirtilen süre içinde belli bir miktarda teşrik tekbiri getirilmesi gerekiyor. Diyanet, teşrik tekbiri ne zaman bitiyor, kazası var mı, kaç kere yapmak gerekir sorularını yanıtladı.

Teşrik tekbiri ne zaman bitiyor? Teşrik tekbiri kaza edilir mi? Teşrik tekbiri kaç kere getirilmesi gerekir?

Kurban Bayramı arifesi ile başlayan teşrik tekbiri, farz namazlardan sonra bir kere söylenir. Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Bu ibadetin sevabından faydalanmak isteyenler, teşrik tekbiri ne zaman kadar, kaç kere getirmek gerekir, kazası var mı merak ediyor. İşte konuya dair Diyanetin cevabı...

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Teşrik tekbirlerini arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farz namazların arkasından birer defa getirmek vaciptir.

KAÇ DEFA GETİRMEK GEREKİR?

Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Şâfi mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir. 

KAZASI VAR MI?

Teşrik günlerinde (Arife günü sabah namazı ile bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar) kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez 

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik tekbiri; “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde getirilir.

TEŞRİK TEKBİRİ ANLAMI

Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Çiçek Adası küle döndü Dalgınlıktan 20 bin lirasını çöpe attı! Her yerde o kadını arıyor Tekirdağ'da iki kazada 10 kişi yaralandı Aydın'da orman yangını