Şivlilik nedir, ne zaman, nasıl kutlanır?

Şivlilik, Konya'ya özgü bir gelenektir. Regaip Kandili ile birlikte anılan Şivlilik geleneği, çocukların şeker toplaması ile başlar. Bu sırada Şivlilik ile mani okurlar. Peki, Şivlilik nedir, ne demektir? Şivlilik ne zaman kutlanır? Şivlilik geleneği nasıl kutlanır? İşte unutulmayan Konya geleneği hakkındaki bilgiler...

Şivlilik nedir, ne zaman, nasıl kutlanır?

Şivlilik, Konya'da her yıl Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir. "İlk namaz" adıyla da bilinen Şivlilik, çocukların şeker toplaması ile renkli görüntülere sahne olur. Gecesinde ise "Şivlilik Çocuk Bayramı" dolayısıyla fener alayı düzenlenir. İşte Şivlilik hakkında merak edilenler...

ŞİVLİLİK NEDİR, NE ZAMAN?

Şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir.

Şivlilik nedir, ne zaman, nasıl kutlanır? - Resim : 1

ŞİVLİLİK GELENEĞİ NASIL KUTLANIR?

Şivlilik gününde komşulara pişi, haşhaşlı veya tahinli çörek gibi yemekler, çocuklara ise kuru üzüm, kırık leblebi, kurutulmuş meyve veya gofret, çikolata gibi paketli ürünler dağıtılmaktadır.

Şivlilik nedir, ne zaman, nasıl kutlanır? - Resim : 2

ŞİVLİLİK MANİSİ

Regaip gecesinin sabahı ellerine birer torba alan çocuklar kapıları çalmadan içeriye girer;

Şivli şivli şişirmiş,

Erken kalkan pişirmiş,

İki çörek bir börek,

Bize namazlık gerek. Şivliliiiiik... diye bağrışırlar.

Terör örgütü elebaşının resmini asan kişi paketlendi Akşam ezanı kaçta okunuyor, oruç kaçta açılacak? En güncel, en yeni kandil mesajları! Baharın müjdecisi leylekler Aydın'da!