Şevval orucu nedir, ne zaman tutulur?

Şevval orucu, Ramazan ayının sona ermesiyle araştırılmaya başlandı. Peygamberimiz tarafından Şevval ayında altı gün oruç tutulması tavsiye edilmiş. Ramazan'da tutulan farz oruç sonrasında Şevval ayı orucu tutmak isteyenler, ne zaman, nasıl tutulur aratıyor. İşte Diyanete göre Şevval orucu hakkındaki bilgiler...

Şevval orucu nedir, ne zaman tutulur?

Şevval ayı orucu merak ediliyor. Şevval ayı orucu, Peygamber Efendimiz 'in tavsiye ettiği nafile bir oruçtur. Ramazan ayı orucu sonrasında altı gün tutulan Şevval ayı orucu, ne zaman, nasıl tutulur Diyanet tarafından açıklandı. Peki, Şevval ayı orucu peş peşe mi tutmak gerekir yoksa aralıklı olarak tutulur mu? Şevval ayı orucu hakkında tüm merak edilenler...

ŞEVVAL AYI ORUCU NEDİR?

Ramazan'dan sonra altı gün Şevval orucu tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber’in (sav) ömründe bir iki kere dahi olsa yaptığı, sevdiği ve beğendiği hususlara ise müstehap denir.

ŞEVVAL ORUCU HÜKMÜ

Şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olmasının hükmü Peygamberimiz’in (sav) hadisi şerifinden gelmektedir.

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Tirmizi)

Hadiste rivayet edildiği gibi “ramazan orucunu tutar” ve ona bu 6 gün orucunu ilave ederse denmektedir. Yani bu Şevval oruçları farz olan ramazan ayı oruçlarının yerine geçmez. Farz olan bir ibadetin kazası da farz olacağı için, Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi de farzdır.

ALTI GÜN ORUCU NE ZAMAN VE NASIL TUTULUR?

Bu oruçların altı gün olmasının sebebi hadisi şerifte belirtildiği içindir. Bundan dolayı bu oruçlara altı gün orucu da denmektedir. Şevval orucu peş peşe altı gün tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilmektedir. Şevval ayı orucuna niyet ederken, Şevval ayı orucu niyetliyle niyet etmeniz gerekir.

Ramazan Bayramı günleri, Şevval ayına denk gelir, şevvalin ilk 3 günü Ramazan Bayramıdır. Ama bayram günleri yeme içme günü olarak geçmekte ve bayramlarda oruç tutmak haram sayılmıştır. Bu nedenle Ramazan Bayramı bittikten sonraki Şevval ayı içinde bu oruçları tutmak daha doğrudur.

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayramın ilk günü cuma namazı saat kaçta? Tarım arazisinde obruk oluştu Bakan Varank Togg'u yıkadı