Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur? Şevval ayı orucu nasıl tutulur?
Şevval orucu, Ramazan Bayramı bitimiyle gündeme geldi. Şevval ayında altı gün oruç tutmanın faziletine Peygamber Efendimiz hadis-i şerifleriyle dikkat çekmiştir. Peki, Şevval orucu ne zaman, kaç gün, nasıl tutulur? Şevval ayı orucu ardı ardına 6 gün tutulması mı gerekiyor? Şevval ayı ne zaman başlıyor ve bitiyor?
Şevval ayı, Ramazan ayından sonra gelen hicri takvimin onuncu ayıdır. Peygamberimiz, Ramazan ayından sonra bu ay içinde altı gün oruç tutulması ile birlikte tüm seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanılacağını belirtmiştir. Bu nedenle şevval ayı orucu ne zaman, nasıl, kaç gün tutulur merak ediliyor. Peki, şevval ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? İşte detaylar...
ŞEVVAL AYI ORUCU İLE PEYGAMBERİMİZİN HADİS-İ ŞERİFİ
Peygamber (s.a.s.) Efendimizin Şevval ayında altı gün oruç tutmanın fazileti ile ilgili hadis-i şerifi.
Ebû Eyyûb'den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
"Ramazan orucunu tutan ve buna şevval ayında altı oruç daha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur." (Müslim, Sıyâm 204. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 57; Tirmizî, Savm 53; İbni Mâce, Sıyâm 33)
ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?
Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421) Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?
2024 Diyanet dini günler takvimine göre şevval ayı 10 Nisan Çarşamba günü başladı, 8 Mayıs Çarşamba günü sona eriyor.