Şevval orucu nedir, nasıl tutulur?

Şevval ayı, Hicri takvimde Ramazan ayından sonra geliyor. Peygamberimizin hadisi ile bu ayda altı gün oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. Ramazan Bayramı sonrasında Şevval ayı ve Şevval ayı orucuna dair araştırmalar yoğunlaştı. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı orucu nasıl tutulur? Art arda tutmak gerekir mi? Hangi günler tutulur?

Şevval orucu nedir, nasıl tutulur?

On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Ramazan ayında oruç tutmak müslümanlar için farz bir ibadet; şevval ayında ise 6 gün oruç tutmak müstehap bir ibadettir. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı orucu hangi günler tutulur? Şevval orucu üst üste mi tutulması gerekiyor? İşte Şevval ayı orucuna dair bilgiler...

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Hicri takvime göre Şevval ayı, 21 Nisan Cuma günü başladı. 30 Şevval ise 20 Mayıs 2023'e denk geliyor.

ŞEVVAL AYI ORUCU NEDİR?

Hz. Peygamber’in, “Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” meâlindeki hadisi (Müslim, “Ṣıyâm”, 204) dikkate alınarak bu ayda altı gün oruç tutmanın müstehap olduğu kabul edilmiştir.

ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?

Şevval ayı orucu; bayramın hemen ardından ara verilmeden tutulması daha faziletli sayılmakla birlikte aralıklarla tutulması da mümkündür.

Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

FETÖ ile mücadele devam ediyor Naci Görür'den iç rahatlatan haber Sağlık Bakanlığı kura sonuçları nasıl, nereden öğrenilir? Malatya'da 4 büyüklüğünde deprem