ŞEMS SURESİ OKUNUŞU, Şems Suresi Arapça - Türkçe yazılışı, Diyanet meali, konusu, fazileti
Şems Suresi, Kur'an-ı Kerim'in doksan birinci suresidir. 15 ayet olan Şems Suresi, adını ilk ayetteki "eş-şems" kelimesinden alır. Şems, güneş demektir. Semud kavminin helak edilişini anlatan Şems Suresi latince harflerle okunuşu, Arapça yazılışı, Türkçe mealini ve faziletini haberimizde bulabilirsiniz. İşte Şems Suresi okunuşu...
Mekke döneminde nazil olan Şems Suresi, iniş sırasına göre yirmi altıncı suredir. Surede insan tabiatına hem iyilik hem kötülük eğilimlerinin yerleştirildiği bildiriliyor. Bu eğilimlerini doğru kullanmayanların akibetine örnek Semud kavmi helak edilişi anlatılıyor. İşte Şems Suresi okunuşu, Diyanet meali, fazileti...
ŞEMS SURESİ OKUNUŞU
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1. Veşşemsi veduhâhē.
2. Vel gameri izē telēhē.
3. Vennehēri ize cellēhē.
4. Velleyli izē yağşēhē.
5. Vessemēi vemē benēhē.
6. Vel ardı vemē tahâhē.
7. Venefsiv-vemē sevvēhē.
8. Feelhemehē fucûrahē ve tagvâhē.
9. Gad efleha men zekkēhē.
10. Vegad [k]hâbe men dessēhē.
11. Kezzebet s[peltek]emûdu bitağvēhē.
12. İzim-beas[peltek]e eşgâhē.
13. Fegâlelehum rasûlullâhi nēgatellâhi ve sugyēhē.
14. Fekezzebûhu feagarûhē fedemdeme aleyhim rabbuhum bizembihim fesevvēhē.
15. Velē ye[k]hâfu ugbēhē
ŞEMS SURESİ MEALİ
Bismillâhirrahmânirrahîm
1. Güneşe ve onun aydınlığına andolsun,
2. Onu izlediğinde Ay’a andolsun,
3. Onu ortaya çıkardığında gündüze andolsun,
4. Onu bürüdüğünde geceye andolsun,
5. Göğe ve onu bina edene andolsun,
6. Yere ve onu yayıp döşeyene andolsun,
7,8,9. Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir.
10. Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.
11. Semûd kavmi, azgınlığı sebebiyle yalanladı.
12. Hani onların en bedbaht olanı (fesat çıkarmak için) ileri atılmıştı.
13. Allah’ın Resûlü de onlara şöyle demişti: “Allah’ın devesini ve onun su içme hakkını koruyun.”
14. Fakat onlar, onu yalanladılar ve deveyi boğazladılar. Bunun üzerine Rableri, suçlarından dolayı onları helâk etti ve kendilerini yerle bir etti.
15 . Allah, bunun sonucundan çekinmez de!
ŞEMS SURESİ KONUSU
Şems suresi ismini ilk ayette geçmekte olan ve "güneş" anlamına gelen "şems" kelimesinden almıştır. Sure ilk ayetinde geçen "Veşşemsi" olarakta bilinir. Kuran'da 91. sıradaki suredir ve 15 ayetten oluşur.
Şems suresinde bazı önemli kozmik varlıklara ve olaylara yemin edilerek insan tabiatına hem iyilik hem kötülük eğilimlerinin verildiği bildirilmiş; bu eğilimlerini doğru kullanmayanların akıbetine örnek olmak üzere Semûd kavminin helak edilmesi anlatılmıştır.
ŞEMS SURESİ TEFSİRİ
Diyanetin tefsirine göre, doğal varlıklar ve olaylar üzerine yemin edilmesi hem evrenin genel düzenine, bunun insanlar için taşıdığı faydalara ve bu düzeni yaratıp yaşatan ilahi kudretin büyüklüğüne hem de sonraki ayetlerde ele alınan konunun önemine dikkat çekmeyi amaçlar. Diyanete göre "Kuşluğu" diye çevirilen duhâhâ tamlamasına "güneşin ışığı, aydınlığı, sabah vakti, gündüz" gibi manalar da verilmiştir. Ayın yani ışığının güneşin ardından gelmesi, ışığını ondan almasını veya güneş batınca ardından ayın doğmasını yahut ayın ilk göründüğü hilâl durumunu ifade eder.