Diyanete göre seferi namazı nasıl kılınır, şartları nedir?

Seferi, bir kişinin ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmasıdır. Seferi olmanın bazı şartları vardır. Peki, seferi namaz nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Seferi olmanın şartları nelerdir? İşte Diyanet seferi namaz kılınışı ve şartları...

Diyanete göre seferi namazı nasıl kılınır, şartları nedir?

Bir kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir. Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar (öğle, ikindi, yatsı), 2 rekat kılınır. Sabah, akşam ve vitir namazı aynı kılınır. İşte seferi olmanın şartları, seferi namaz kılınışı...

SEFERİ OLMA ŞARTI NEDİR?

Bulunduğu yerden ayrılıp 90 km. veya daha uzak bir mesafeye yolculuk yapan kişi yol boyunca seferî hükmündedir. Gittiği yerde 15 gün veya daha fazla kalmaya niyet eden kişi seferî olmaz, mukîm olur ve seferîye tanınan ruhsatları kullanamaz. Ancak 15 günden az kalmaya niyet ederse seferîliği devam eder.

SEFERİLİĞİN BAŞLANGICI NASIL BELİRLENİR?

Diyanet, seferiliğin başlangıcı belirlenmesi konusunu şöyle açıklıyor; Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, bulunduğu şehrin belediye sınırlarından çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar. Buna göre, yolculuğa çıkıp belediye sınırlarını geçen kimse dört rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılar.

Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar genişlemiştir. Günümüzde, bu gibi kentlerde seferiliğin, otogardan veya istasyondan ya da bulunduğu semtin sınırlarından başlayacağı yönünde görüşler vardır.

SEFERİ NAMAZA DAİR AYET

"Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kafirlerin size kötülük etmesinden (fitne) korkarsanız, namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur" (Nisâ suresi, 101. ayet)

SEFERİ NAMAZ NASIL KILINIR?

Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.

Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir. "Ben misafirim, mukim olanlar namazını tamamlasın" demesi müstehaptır.

Mukim olanlar, imam ikinci selamı verince "Allâh-ü Ekber" diyerek kalkar, aynen imamın arkasındaymış gibi kıyamda, kıraat etmeden (okumadan), Fatiha suresi okuyacak kadar bekler. Rükû ve secdelerini yapar.

İkinci rekata kalkar, yine Fatiha sûresi okuyacak kadar bekleyip rükû ve secdelerini yapar. Ettahiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena dularını okur , selam vererek namazı bitirir.

Diyanet 2023 fitre bedelini açıkladı! Deprem yardım parası nasıl alınır? Kahramanmaraş'ta 80. saate doğru 2 mucize daha: 9 yaşındaki Zeynep ve babası kurtarıldı Kadir Sütçü kimdir, kaç yaşında, nereli?