SEÇGK Uzmanı Zeynep Bahar: Yazılım çözümleriyle iş kazalarını azaltıyoruz

Sağlık, Emniyet, Çevre, Güvenlik, Kalite (SEÇGK) Uzmanı Zeynep Bahar, risk bazlı SEÇGK yazılım çözümleri ile iş kazalarının minimuma indirildiğini söyledi. Bahar, "Ağır sanayi sektöründe meydana gelen kazalar büyük ölçüde insan hatasından kaynaklanıyor ve geleneksel sistemler bu hataları engellemekte yetersiz kalıyor." dedi. Bahar, yaptıkları yazılım sistemleriyle birçok sektörde endüstriyel kazaların önlenmesi, doğaya ve insana zarar vermeden endüstriyel operasyonları yürütmeyi hedefliyor.

SEÇGK Uzmanı Zeynep Bahar: Yazılım çözümleriyle iş kazalarını azaltıyoruz

Endüstriyel tesislerde meydana gelen kazalar hem insan hayatını hem de çevreyi tehlikeye atan büyük felaketlere yol açabiliyor. Patlamalar, yangınlar, kimyasal sızıntılar ve petrol dökülmeleri benzeri olaylar, sadece çalışanların değil, toplumun geneline yayılan istenmeyen etkilere sebep oluyor. Bu kazaların insan hatasından kaynaklandığını ve önlenebilir nitelikte olduğunu belirten Sağlık, Emniyet, Çevre, Güvenlik, Kalite (SEÇGK) Uzmanı Zeynep Bahar, geliştirdiği yenilikçi yazılımlarla bu sorunlara kalıcı çözümler sunduğunu açıkladı.

"MANUEL SÜREÇLER VE GELENEKSEL YÖNTEMLER CİDDİ AÇIKLAR OLUŞTURUYOR"

Modern Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) platformları ve sofistike yazılım sistemlerinin, endüstriyel güvenliği yönetme şeklini köklü bir şekilde değiştirdiğini ifade eden Zeynep Bahar, “Bu çözümler, insan hatasına karşı birden fazla koruma katmanı oluşturmak için anında izleme, otomatik kontroller ve akıllı uyarıları beraberinde getiriyor. Günümüzde birçok sanayi kuruluşu, güvenlik sistemlerini yönetirken manuel süreçlere ve geleneksel yöntemlere bağlı kalıyor. Ancak bu yöntemler, insan faktörünün devreye girmesiyle ciddi açıklar oluşturuyor. Oysa üretim tesislerinin doğası gereği ‘emniyetli’ olması, artık dizayn ve tasarım aşamasından başlayarak tüm operasyonel süreçlerde uygulanması gereken bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda geliştirilen teknolojik çözümler, insan faktörü kaynaklı hataları minimize ederek endüstriyel kazaların önüne geçiyor. Hayata geçirdiğimiz yazılım tabanlı sistemler, proses emniyetine katkı sağlayarak endüstriyel güvenlikte yeni bir çağ başlatıyor” diye konuştu.

"İŞ GÜVENLİĞİNDE VE SEÇ YÖNETİMİNDE DEVRİM YARATIYORUZ"

Geleneksel SEÇ sisteminin yetersiz kaldığını belirterek dijitalleşmenin öneminden bahseden Zeynep Bahar, “Öncülüğünü yaptığımız bu yazılım sistemlerini yapmaya ilk 2009 yılında başladım. Başta petrol endüstrisi olmak üzere birçok ağır sanayilerde dizayn edip uyguladım, geliştirdim. Şu an Amerika’da olduğum için artık bu sistemleri buradaki ağır sanayilerde uygulamak ve geliştirmek istiyorum. Mevcut hedefim bu diyebilirim. Bu sistemle petrokimya tesislerinden otomotiv sektörüne, metal işleme fabrikalarından enerji santrallerine kadar pek çok sektörde büyük endüstriyel kazaların önlenmesi, doğaya ve insana zarar vermeden endüstriyel operasyonları yürütmeyi hedefliyoruz. Ağır sanayi sektöründe meydana gelen kazalar büyük ölçüde insan hatasından kaynaklanıyor ve geleneksel SEÇ yönetimi sistemleri bu hataları engellemekte yetersiz kalıyor. Sanayi kuruluşları iş güvenliği ve çevre standartlarını yükseltmeli, kazaları önleyebilmeleri için yeni nesil yazılım çözümlerine yatırım yapmalı. Geleneksel SEÇ sistemleri, kazalar meydana geldikten sonra devreye giren reaktif çözümler sunuyor. Ancak benim geliştirdiğim sistemler, proaktif bir yaklaşım ile tüm güvenlik açıklarını önceden tespit ederek riskleri minimize ediyor. Yapay zeka destekli analizler, geçmiş verilere dayalı risk tahminleri ve otomatik izleme mekanizmaları sayesinde, iş güvenliğinde ve SEÇ Yönetiminde devrim yaratıyoruz" diye konuştu.

"İNSAN HATASINDAN KAYNAKLANAN KAZALARI AZALTIYOR"

Söz konusu yazılım çözümlerinin insan hatasından kaynaklanan kazaları azalttığını vurgulayan Bahar, şunları kaydetti:

“Bu sistemler, otomatik güvenlik kontrolleri, proses emniyeti, gerçek zamanlı izleme, yapay zeka destekli tehlike tespiti ve dijital iş izni yönetimi gibi kritik özellikler barındırıyor. Bu yazılım çözümleri insan hatasından kaynaklanan kazaları azaltıyor. İzlenebilir ve hesap verilebilir bir sistem ortaya koyuyor. Gerçek zamanlı takip ve analizlerle, iş güvenliği sistemlerinin anında aksiyon alması sağlanıyor. AI destekli risk analizleri, olası tehlikeleri henüz ortaya çıkmadan öngörerek önleyici tedbirlerin alınmasını mümkün kılıyor. Dijital ‘Permit-to-Work’ (iş izinleri) sistemleri, tehlikeli iş süreçlerinin denetimini artırarak yetkisiz erişimleri ve ihmalleri engelliyor. İş yerindeki sistematik planlı çalışma oranlarını yüzde 98’e kadar çıkarıyor”

"BU YAZILIMLAR SAYESİNDE KAZASIZLIK ORANI ARTIŞ GÖSTERDİ"

SEÇGK Uzmanı Zeynep Bahar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tasarladığım yazılım sistemleri, endüstriyel tesislerdeki insan hatasını minimuma indirerek büyük kazaların önüne geçiyor. Proses emniyeti yaklaşımıyla geliştirilen bu sistem, tesis dizayn ve tasarımlarının doğası gereği emniyetli olmasını sağlıyor. Elektronik Doküman Yönetim Sistemi ile kritik operasyonları belgeleyip, yetki hiyerarşisini belirleyerek tesis içerisindeki tüm verilerin izlenmesi sağlanıyor. Elektronik Aksiyon Takip Sistemi ile risk değerlendirme çalışmalarından doğan aksiyonları etkin bir şekilde yönetilmesi ve zamanında kapatılması olanağı yakalanırken yüzde 96 başarı oranı yakalanıyor. Olay/Kaza Takip Sistemi ile kazaları, tehlikeli durumları ve kök neden analizlerini yönetebilirken, çalışanları bildirim yapmaya teşvik eden ödül mekanizmasıyla fark yaratılabiliyor. Eğitim ve Personel Yetkinlik Değerlendirme Sistemi ile personelin yetkinliklerini izleyerek kritik rollerin doğru şekilde tanımlanması ve eksikliklerin giderilmesi sağlanabiliyor. İş İzinleri Kontrol Sistemi ile de iş izin sistemlerini yöneterek tehlikeli çalışma alanlarındaki riskleri minimize ediyorsunuz ve planlı çalışma oranlarını yüzde 52’den yüzde 98’e çıkarabiliyorsunuz. Bu yazılımlar sayesinde büyük petrol firmaları ve ağır sanayi tesislerinde, çalışma saatlerinde kazasızlık oranı artış gösterdi ve çevresel etkiler minimize edildi.”

"SANAYİ GÜVENLİĞİNDE KÜRESEL STANDARTLARA UYGUN"

Geliştirdiği yazılım sisteminin uluslararası standartlarla da uyumlu çalıştığının altını çizen Bahar, “Geliştirdiğim yazılım sistemleri, yalnızca yerel iş güvenliği gerekliliklerini karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda Occupational Safety and Health Administration (OSHA), ISO 45001, ISO 9001 ve ISO 14001 gibi uluslararası standartlarla da uyumlu olarak çalışıyor. Bu kapsamda geliştirilen dijital çözümler, sanayi kuruluşlarının yasal gereklilikleri yerine getirmesine yardımcı olmakla birlikte SEÇ süreçlerini daha etkin, sürdürülebilir ve verimli hale getirerek şirketlerin operasyonel karlılığını da artırıyor” ifadelerini kullandı.

Horlama kavgasında 15 kişi yaralandı Operasyon sırasında kalp krizi geçirdi İstanbul'da denizanası sorunu Palandöken Dağı'nda kayak denetimleri