Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti

Salavat, günlük hayatımızda yer alması gereken zikirlerden birisidir. Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamberimizin hadislerinde salavat getirmenin önemi bizzat anlatılmıştır. Peki, salavat nedir? En doğru salavat nasıl getirilir? İşte Peygamberimizin öğrettiği salavat ve salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe mealleri, salavat getirmenin faziletleri...

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti

Salavat, Peygamber Efendimizi anmak için getirilir. Salavat getirmek için Peygamberimizin adının anılması, okunması gerekmez. Günlük zikir olarak salavat getirmenin fazileti, sevabı çoktur. Alimler, dualardan önce salavat getirmenin duanın kabul olmasına vesile olacağını belirtir. Peki, günde kaç kere salavat getirmeli? Peygamberimizin öğrettiği salavat ile salavat çeşitleri okunuşu, meali, fazileti ve salavat hakkındaki merak edilenler...

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 1

SALAVAT NEDİR?

Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir. Sözlükte “dua, tâzim, rahmet” gibi anlamlara gelen salât ile (çoğulu salavât) “esenlik” anlamındaki selâm kelimelerinden oluşan salât ü selâm, “aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm” veya “sallallahu aleyhi ve sellem” şeklinde kullanılır. Böyle dua etmeye salavat getirme denir.

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 2
Peygamberimizin öğrettiği salavat

PEYGAMBERİMİZİN ÖĞRETTİĞİ SALAVAT

Ebû Muhammed Ka’b bin Ucre -radıyallâhu anh- şöyle anlatır:

Birgün Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yanımıza gelmişti. Kendisine:

“–Yâ Rasûlallâh! Sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salavât getireceğiz?” diye sorduk. O da şöyle buyurdu:

Okunuşu:

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Anlamı:

“–«Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline salât (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin. Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsân et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin!» deyiniz.” (Buhârî, Deavât 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25)

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 3

SALAVAT GETİRMEK NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v) anmak, O’na selam göndermek salavat getirmek demektir.

“Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed”

veya

“Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam”

diyerek de salavat getirilir.

Bunlarla beraber pek çok salavat çeşidi vardır. Bunların arasında en çok okunanlar namazlar tahiyyattan sonra okunan salli ve barik dualarıdır.

Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

Anlamı: Ey Allah’ım! İbrâhîm’e “Aleyhisselâm” ve âline (ailesine) rahmet ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed’e “aleyhisselâm” ve âline de rahmet eyle. Muhakkak Sen hamîd (övülen) ve mecîdsin (şanı büyük)

Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.

Anlamı: Allahım! Muhammed’e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim’e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye layıksın, şerefi yücesin. Muhammed’i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim’i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin. (Buhari)

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 4

SALAVAT ÖRNEKLERİ

“Aleyhisselam”

Anlamı: Allahın selamı, onun üzerine olsun.

“Aleyhissalatu vesselam”

Anlamı: Allahın salatu selamı onun üzerine olsun.

“Sallallahu aleyhi ve sellem”

Anlamı: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.

“Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed”

Anlamı: Allahım! (peygamberimiz) Hz. Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

“Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim”

Anlamı: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selametlik ver.)

Özellikle mevlid kandilinde, kutlu doğumda ve mübarek 3 aylarda en çok merak edilen konulardan biridir; Salavat nasıl getirilir, salavatın manası ve anlamı nedir, nasıl okunur? Yukarıda yazdığımız gibi salavat getirilebilir ve böylece Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) dua edilmiş ve salavat getirilmiş olunur.

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 5

GÜNDE KAÇ KERE SALAVAT GETİRİLİR?

- "Sabah-akşam on salavat getiren, kıyamet günü benim şefaatime nail olur."
- " Cuma günleri bana 80 defa salavat okuyanın 80 yıllık günahı bağışlanır.
- "Günde bin salavat çeken, Cennetteki yerini görmeden önce ölmez.
- "Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehitlerle birlikte olur.

"Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehitlerle birlikte olur. Bana bir salavat getirene yüce Allah, on rahmet ihsan eder, o kişinin on günahını olmamış sayar ve derecesini on kat olarak yükseltir."

Salavat nedir, nasıl söylenir? En doğru salavat nasıl getirilir? Salavat çeşitleri okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti - Resim : 6

SALAVAT İLE İLGİLİ AYET

Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygambere çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (Ahzâb, 56; bkz. Bakara, 157; Tevbe, 99; Ahzâb, 43)

SALAVAT İLE İLGİLİ HADİSLER

Hadis-i şeriflerde şöyle buyrulur:

“Yanında anıldığım kişi bana tam bir salât ü selâm getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim. Allâh’ım! Benimle alâkasını devam ettirenle Sen de alâkanı devam ettir. Benimle alâkasını kesenle Sen de alâkanı kes.” (Deylemî, el-Firdevs, III, 634)

“Cimri, yanında adım anıldığı hâlde bana salât ü selâm getirmeyen kimsedir.” (Tirmizî, Deavât, 100)

“Kim bana salât ü selâm getirmeyi unutursa cennetin yolunu şaşırır.” (İbni Mâce, İkâmet, 25)

“Cenâb-ı Hakk’a yarın rızâya ermiş olarak mülâki olmak arzusunda bulunanlar bana çokça salât göndersinler.” (Ali el-Müttakî, I, 504/2229)

“Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.” (Tirmizî, Vitr, 21/484)

“İhtiyâcı bulunan bir şeyi te’minde zorluğa düşen bir kimse bana çokça salât ve selâm göndersin. Tahkîkan salât ve selâm gam ve kederleri izâle eyler, rızıkları bollaştırır ve müşkilleri halletmek için yegâne bir vesiledir.” (Kenzü’l-İrfân, 5)

 

Bahçeli'den Müge Anlı'ya destek Tevbe suresi Arapça-Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri Osman Arolat kimdir, kaç yaşındaydı, nereli? Dikkat eksikliği gerekçe gösterilen öğrenci kutlama gösterilerine alınmadı