Safer ayı nedir, ne zaman başlıyor? Safer ayı uğursuz mudur?

Safer ayı, Hicri takvime göre Muharrem ayının ardından gelmektedir. Bu ay içinde Peygamberimizin hastalanması nedeniyle Safer ayı uğursuz olduğuna kanı vardır. Peki, Safer ayı nedir, ne zaman başlıyor? Safer ayı uğursuz mudur? Safer ayı duası, ibadetleri nelerdir?

Safer ayı nedir, ne zaman başlıyor? Safer ayı uğursuz mudur?

Hicri yılın ikinci ayı olan Safer ayı, 17 Ağustos Perşembe yani bugün başladı. Diyanet, Safer ayı uğursuz mudur sorusuna hadislerle yanıt veriyor. Peki, Safer ayı nedir, Safer ayı duası, ibadetleri nelerdir? İşte detaylar...

SAFER AYI NEDİR?

Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir. Halk arasında “bela ayı” olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır.

Safer kelime anlamı ise “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk” olarak geçer.

SAFER AYI NE ZAMAN?

Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı, 17 Ağustos 2023'te başlıyor, 15 Eylül'de sona eriyor.

SAFER AYI UĞURSUZ MUDUR, MUSİBET AYI MIDIR?

Meşhur yoruma göre, Câhiliye döneminde haram aylardan Muharrem’in ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır.

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhârî, Tıb, 19).

SAFER AYI DUASI, İBADETLERİ NELERDİR?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

SAFER AYI DUASI

ARAPÇASI: بِسْــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم اَللّٰهُمَّ اِنِّي اَسْاَلُكَ مِنَ الْخَيْرِ كُلِّهِ مَا عَلِمْتَ مِنْهُ وَمَا لَمْ اَعْلَمْ وَبِاسْمِكَ الْاَعْظَمِ الَّذِي اِذَا دُعِيتَ بِهِ اَجَبْتَ وَاِذَا سُئِلْتَ بِهِ اَعْطَيْتَ

OKUNUŞU: Bismillahirrahmanirrahîm. Allâhümme inni es’elüke minel hayrı küllihi mâ alimtü minhü ve mâ lem a’lem ve bismikel azamillezi izâ duite bihi ecebte, ve izâ süilte bihi a’tayte.

ANLAMI: Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla. Allah’ım! bildiğim ve bilmediğim hayrın tümünü senden isterim. Senin yüce isminle ( İsmi Azam'ınla ) isterim, çünkü onunla Sana duâ edilince Sen duâya icabet edersin, onunla Senden istekte bulunulursa Sen verirsin.

SAFER AYI DUASI KISA

“Allah’ım! Safer ayını mübârek kıl, bizlere onu saâdetle ve zaferle/kazançlarla bitirmeyi nasîb eyle!”

SAFER AYINDA MEYDANA GELEN HADİSELER

İslâm tarihinde safer ayında meydana gelen önemli olaylardan bazıları şunlardır:

Resûl-i Ekrem ile Hz. Ebûbekir’in hicret için yola çıkmaları ve Sevr mağarasına sığınmaları (1/622),
Ebvâ (Veddân) Gazvesi (2/623),
Recî‘ ve Bi’rimaûne vak‘aları (4/625),
Hayber seferi (7/628),
Hz. Peygamber’in kızı Zeyneb’in vefatı (8/629),
Resûlullah’ın vefatından önceki şiddetli hastalığı (11/632),
Sıffîn Savaşı (37/657).

Üst aramasında cinsel taciz iddiası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit ailelerine başsağlığı Bulana 1 milyon TL ödül vardı! Korhan Berzeg 2 aydır ortada yok Ankara'da panik anları! Bomba imha ekipleri şüpheli çantayı patlattı