Şaban ayının 13, 14, 15. günü ne zaman? Şaban ayında hangi günler oruç tutulur?
Şaban ayı orucu merak ediliyor. Mübarek Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı, 11 Şubat 2024 Pazar günü başladı. Bu ay, Peygamber Efendimizin Ramazan ayı dışında en çok oruç tuttuğu ay olarak rivayet ediliyor. Özellikle Şaban ayının 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutulmasını Peygamber Efendimiz tavsiye etmiştir. Peki, Şaban ayının 13, 14, 15. günü ne zaman? Şaban ayında hangi günler, ne zaman oruç tutulur? Şaban ayı orucu için nasıl niyet edilir? İşte şaban ayı orucu hakkında merak edilenler...
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının manevi havasını hissedilirken 15. gecesi idrak edilecek Berat Kandili büyük bir heyecanla bekleniyor. Peygamber Efendimiz, “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” şeklinde tavsiye vermiştir. Peki, Şaban ayı 13, 14, 15. günleri ne zaman? Berat Kandili orucu ne zaman, kaç gün tutulur? İşte konuyla ilgili Diyanetin cevabı...
ŞABAN AYI 13, 14, 15. GÜNÜ NE ZAMAN?
Şaban ayının 13. günü 2024 yılında 23 Şubat'a denk geliyor. Şaban ayının 14. günü 24 Şubat'a denk geliyor. Şaban ayının 15. günü 25 Şubat'a denk geliyor.
ŞABAN AYI 13, 14, 15. GÜNÜ ORUCU (EYYAM-I BİYZ)
Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.
Nitekim Hz. Hafsa (ra) diyor ki:
"Dört şeyi Resûlüllah sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz hemen hemen hiç terk etmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)
"Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135)
“(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892)
ŞABAN AYI ORUCU NİYETİ
Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyet edilir. Şaban ayı orucu niyeti “Niyet ettim Allah rızası için Şaban orucunu tutmaya” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir. Niyet, yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.