Sabah namazı kazası nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sünneti kaza edilir mi?

Sabah namazı, beş vakit namaz arasında en çok kazaya kalan vakittir. Sabah namazı vakti, güneşin doğması ile çıkıyor. Kaza namazı kılmak için özellikle kerahat vakitlerine dikkat etmek gerekiyor. Peki, sabah namazı kazası nasıl, ne zaman kılınır? Sabah namazı sünneti kaza edilir mi? Nasıl niyet edilir?

Sabah namazı kazası nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sünneti kaza edilir mi?

Sabah namazı, imsak ile güneş vakitleri arasında kılınıyor. Bu vakitlere yetişemeyen, uyanamayan kişiler, sabah namazı kazası nasıl, ne zaman kılınır, sabah namazı kazası için nasıl niyet edilir merak ediyor. İşte Diyanete göre sabah namazı kazası kılınışı...

SABAH NAMAZI KAZASI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazı vakti, takvimlerde geçen isimleriyle imsak ile güneş vakti arasındadır. Güneş vakti girdikten sonra kerahat vakti girer. Sabah namazı kazası için en doğru vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar ve öğle vakti saatine 45 dakika kala biter. Bu arada sabah namazı kazası kılınabilir ve bu vakitte sabah namazının sünneti de kaza edilebilir. Çünkü sünnet namazının kazasıda farz hükmündedir. Fakat bu sure aralığında değil de başka zamanda kılınırsa sabah namazının yalnızca farzı kaza edilir.

Sabah namazı kazası nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sünneti kaza edilir mi? - Resim : 1

SABAH NAMAZI KAZASI İÇİN NASIL NİYET EDİLİR?

Kaza namazlarına niyet ederken en doğru olanlar şöyledir: "Allah rızası için vaktine yetişip de kılamadığım ilk sabah namazının farzına" veya "Allah rızası için son sabah namazımın farzının kılmaya niyet ettim."

Sabah namazı sünnetinin kazası kılınırken de;

"Niyet ettim Allah rızası için son sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya"

Sabah namazı farzının kazası kılınırken de;

"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya" denerek niyet edilebilir.

Sabah namazı kazası nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sünneti kaza edilir mi? - Resim : 2

SABAH NAMAZI KAZASI NASIL KILINIR?

Yukarıda anlatıldığı gibi sabah namazı kazasını eğer aynı gün, güneşin doğuşunda 45 dakika sonra ve öğleden 45 dakikaya kadar kılınıyorsa sünnet de kaza edilir. Sabah namazı sünneti de farzı da iki rekattır. İkisi de arasındaki kaza namazı kılınışındaki fark edilen niyettir.

Sabah Namazının Kazasının Kılınışı

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de en son kılamadığım sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet ederiz.
“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
Subhaneke‘yi okuruz.
Euzü-besmele çekeriz.
Fatiha okuruz.
Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
Rüku‘ya gideriz.
Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
Besmele çekeriz.
Fatiha okuruz.
Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
Rükuya gideriz.
Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Sabah namazı kazası nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sünneti kaza edilir mi? - Resim : 3

KAZA NAMAZINDAN ÖNCE KAMET GETİRİLİR Mİ?

Erkekler bir vaktin kazasını kılacağı zaman önce ezan okurlar, sonra kamet getirerek namazlarını kılarlar. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman, hepsi için bir ezan yeterli olurken, her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek sünnettir.

Hanımlar, Hanefi mezhebine göre kaza namazından önce ezan okumazlar ve kamet getirmezler.

BM'den kritik rapor: 340 milyon kadın aşırı yoksul olabilir 8 Eylül 2023 en son nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Survivor Allstar 2024 yarışmacısı Ogeday Girişken kimdir? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?