Ramazan fitresi ne kadar 2023?

Ramazan ayında verilmesi gereken fitre miktarı, Diyanet tarafından açıklandı. Dayanışma ve yardımlaşma ayı olarak geçen Ramazan ayında verilen fitreye fıtır sadakası da denilir. Peki, 2023 Ramazan fitresi ne kadar? Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür?

Ramazan fitresi ne kadar 2023?

Ramazan fitresi ne kadar 2023? Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür? 2023 yılı fitre miktarı

Fitre ya da fıtır sadakası, dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl fitre miktarını ve fitre vermekle yükümlü kimler açıkladı. İşte 2023 Ramazan fitresi miktarı...

2023 RAMAZAN FİTRESİ NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2023 yılı fitre miktarını açıkladı. Kurul, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantıda, bu yılki fitre miktarını 70 lira olarak belirledi.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde;

  • Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı fitre miktarının 70 TL olarak belirlenmesine,
  • Bu meblağın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,
  • Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna,
  • Bunun yanında her bir mükellefin, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebileceğine karar verildi.

Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler. Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, “artıcı” özellikte olması ve üzerinden “bir kameri yıl” geçmiş olması gerekmez.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî’, 2/70, 72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek “farz”dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir. Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür. Ayrıca varlıklı kimsenin Müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir.

Elektrik fatura borçları ertelendi Orucu bozan kefaret veya kaza gerektiren durumlar Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı? Depremzedelerle ilgili kritik 'hac' açıklaması