PEPEÇURA TARİFİ: Karadeniz'in meşhur tatlısı Pepeçura nasıl yapılır? Pepeçura yapılışı, gerekli malzemeler

Pepeçura bir çeşit muhallebi kıvamında, tatlı ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. MasterChef AllStar'da günün yemeklerinden olan Pepeçura nasıl yapılır merak ediliyor. İşte Pepeçura tarifi, gerekli malzemeler...

PEPEÇURA TARİFİ: Karadeniz'in meşhur tatlısı Pepeçura nasıl yapılır? Pepeçura yapılışı, gerekli malzemeler

Pepeçura, siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır. Yöresel olarak pepeçi olarak da biliniyor. MasterChef izleyicileri, Pepeçura tatlısı nedir, nasıl yapılır merak ediyor. İşte Pepeçura tarifi yapılışı, gerekli malzemeler...

PEPEÇURA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamur İçin:

2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı dövülmüş fındık veya fıstık (isteğe bağlı)

Şerbet İçin:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon

Üzeri için:

Dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

PEPEÇURA TARİFİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle şerbeti hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencerede karıştırın. Kaynamaya başladığında limon dilimini ekleyin ve şerbeti yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatın. Şerbeti kısık ateşte biraz daha kaynamaya bırakın ve ardından ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamur için, ince bulguru derin bir kaseye alın. Üzerine irmik, un, sıvı yağ, yoğurt, süt, toz şeker ve tarçını ekleyin. İsteğe bağlı olarak ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz.
Malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Hamuru yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avuç içinde yuvarlayarak şekil verin. Hamur parçalarını ceviz veya fındık içi ile doldurabilirsiniz.
Hazırladığınız hamur parçalarını kaynar suya atın. Hamur parçaları suyun yüzeyine çıktığında biraz daha kaynatın (yaklaşık 10 dakika).
Haşlanmış hamur parçalarını süzün ve soğuk suyla iyice yıkayın.
Hazırladığınız soğuk şerbeti haşlanmış hamur parçalarının üzerine dökün. Şerbeti çekmeleri için en az bir saat bekletin.
Pepeçura tatlısını servis tabağına alın ve üzerini dövülmüş ceviz veya fındık ile süsleyin.

Pepeçura tatlısı soğuk olarak servis edilir ve üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpilir. Afiyet olsun!

 

ISIRGAN ÇORBASI TARİFİ: Isırgan çorbası nasıl yapılır, gerekli malzemeler nedir? HAMSİ KUŞU TARİFİ: Hamsi kuşu nasıl yapılır? Hamsi kuşu tarifi, yapılışı için gerekli malzemeler KUYMAK TARİFİ: Kuymak nasıl yapılır? Kuymak yapılışı ve gerekli malzemeler KAZ TİRİDİ TARİFİ: Kaz Tridi nasıl yapılır? Kaz Tridi yapılışı ve gerekli malzemeler