ÖZBEK PİLAVI TARİFİ: Özbek pilavı nasıl yapılır? Özbek pilavı yapılışı, malzemeler, püf noktası

Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan’da yapılır. Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır. Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır. Peki, Özbek Pilavı nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekli, püf noktası nedir? İşte Özbek pilavı yapılışı...

ÖZBEK PİLAVI TARİFİ: Özbek pilavı nasıl yapılır? Özbek pilavı yapılışı, malzemeler, püf noktası

Özbek pilavının Özbekistan'ın tarihi kenti olan Buhara'da özel günler ile düğün sofralarının en önemli yemeğidir. Eve gelen misafirlere bu pilav sunulur ve pilavı da evin erkeği yapar. İçindeki eti ile başta havuç olmak üzere sebzeleri ile çok özel bir pilavdır Özbek Pilavı. Peki, nasıl yapılır? İşte püf noktası ile Özbek pilavı yapılışı ve gerekli malzeme listesi...

ÖZBEK PİLAVININ YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 adet orta boy kuru soğan
5 adet rendelenmiş havuç
400 gram kuşbaşı et
3 su bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
2 baş sarımsak
Tuz
Kimyon
Karabiber

ÖZBEK PİLAVI NASIL YAPILIR?

Özbek pilavı hazırlanırken öncelikle pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ eklenir. Piyazlık doğranan soğanlar ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.

Kuşbaşı etler tencereye eklenir. Bu pilav için kuzu eti uygun olur ama sevmeyenler dana eti de kullanabilir. Etler su salıp suyunu çekene kadar iyice pişirilir.

Ardından etler kavrulmaya devam edilirken rendelenmiş havuçlar ilave edilir.

Havuçlar yumuşayana kadar kavrulduktan sonra pirinci de ilave edilerek 3-5 dakika kadar daha kavrulur.

Ardından sıcak su, tuz, kimyon ve karabiber eklenerek karıştırılır. Pilavın üzerine sarımsaklar dizilir ve tencerenin kapağı örtülür.

Özbek pilavı 5 dakika kadar yüksek ateşte 10 dakika kadar da kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirildikten sonra, ılındıktan sonra servise hazır hale gelir.

PÜF NOKTASI

Özbek pilavında eğer kuzu eti yerine dana eti kullanılacaksa ya da eti iyi pişmiş seviyorsanız etin önceden farklı bir tencerede pişirilerek pilava ilave edilmesi çok daha lezzetli ve iyi pişmiş olmasını sağlayacaktır.

Özbek pilavına lezzet katmak adına isteğe göre farklı baharatlar da kullanılabilir.

Bu pilav içinde et bulundurduğu için özellikle yanında ayran ile servis yapılabilir.

Görevlinin uyuduğunu gören çocuk bakın ne yaptı Meclis'te balonlu eylem YKS'de 37. olan kız ve ailesi habere uçtu Ankara'da belediye otobüsü devrildi: Çok sayıda yaralı var