Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları

Oruç ayı Ramazan 11 Mart Pazartesi günü başladı. Oruç ibadeti büyük bir şuur ve huzur ile yerine getirilirken oruca dair sorgulamalar devam ediyor. Bunlardan biri de oruç neyle açılır sorusu. Peki, orucu hurma ile açmak neden önemli? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları nelerdir?

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları

Ramazan'da iftar ya da sahur sofralarının olmazsa olmazı hurmadır. Akşam ezanı ile oturulan iftar sofrasında orucu açmak için hurma, su ya da zeytin tercih ediliyor. Peygamberimizin de tavsiye ettiği hurma, su ya da zeytin ile orucu açmanın faydaları merak ediliyor. Peki, oruç neyle açılır?

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları - Resim : 1

ORUÇ NEYLE AÇILIR?

Peygamberimiz (s.a.s.) orucunu neyle açardı? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma ile açmanın hikmeti nedir? Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz hurmanın bereketli bir gıda olduğunu söyleyerek orucun onunla açılmasını tavsiye buyuruyor. Hurmanın en belirgin özelliği, besleyici bir gıda olmasıdır.

 Selmân İbni Âmir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:

“Biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın; çünkü hurma bereketlidir. Eğer hurma bulamazsa orucunu su ile açsın; çünkü su temizdir.”

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları - Resim : 2

Efendimiz temiz olduğunu belirttiği su ile orucunu açtığı zaman:

“Susuzluk gitti. Damarlar serinledi ve inşallah sevap kazanıldı” (Ebû Dâvûd, Sıyâm 22) buyururdu.

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları - Resim : 3

ORUCU HURMA YA DA ZEYTİN İLE AÇMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Uzun süreli açlık sonrası vücudun ilk ihtiyaç duyduğu şeker yani enerji depolarını dolduran maddelerle zengin olan hurma ile açıldığında orucun gün içindeki etkileri azaltılmış olur. Aniden vücut besin ağırlığı yaşamaz ve ilk lif tükettiğinden bağırsak ve mide de şişkinlik ya da hazımsızlık oluşmaz.

Ayrıca hurma tokluk hissi de verdiğinden iftarda aşırı bir besin tüketimi yerine daha orantılı bir yeme şekli oturur. Bir hurma ve bir bardak su sonrası yarım kase çorba vücudun hafif düzeyde doymasını sağlar. Üzerine egzersiz ya da namaz kıldıktan sonra geçilen ana yemekte de midenin düzenini bozmadan yemek yenilebilir.

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları - Resim : 4

Hurma aynı zamanda güçlü bir B vitamini komplikasyonuna sahiptir. B vitamini hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar.

Ayrıca magnezyum bakımında zengin olan hurma gün içinde oluşan baş ağrısı halsizlik ve stres gibi sağlık sorunlarının da yaşanma riksini azaltır.

Oruç neyle, nasıl açılır? Oruç neden hurma ile açılır? Orucu hurma, su ya da zeytin ile açmanın faydaları - Resim : 5

Öte yandan uzmanlar hurma bulamayan kişilerin zeytin ve suyla açabileceklerini vurguluyor. Tuz oranı az olan iki adet zeytin ve bir bardak su önerir. Tıpkı hurma gibi lif oranı yüksek olan zeytin de mide ve bağırsak sağlığı için etkinlik gösterir.

Sağlık çalışanları için en güzel, en yeni, en anlamlı Tıp Bayramı mesajları resimli 2024 İstiklal Caddesi'nde gizemli tünel Bin aydan daha hayırlı olan 2024 Kadir Gecesi tarihi ve önemi Bugün hava nasıl olacak, yağış var mı 14 Mart 2024?