Oraj nedir, nasıl oluşur?

Oraj kelimesi, Meteoroloji tarafından İstanbul için yaptığı uyarı sonrasında araştırılmaya başlandı. Oraj soğukları ile birlikte sıcaklıkların ani olarak düştüğü ve gökgürültülü sağanak yağış gözlenir. Peki, oraj nedir, nasıl oluşur? İşte oraj ve oraj soğukları hakkındaki bilgiler...

Oraj nedir, nasıl oluşur?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM, İstanbul için oraj soğukları uyarısı verdi. Çarşamba günü etkisi altına girilecek oraj, şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya doluyu beraberinde getirir. Vatandaşlar, bu uyarı sonrasında oraj nedir, nasıl oluşur araştırmaya başladı. İşte oraj soğukları açıklaması...

ORAJ NEDİR?

Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösterilir.

Oraja kümülonimbüs bulutları neden olur. Genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur eşlik eder. Bazı durumlarda kar veya dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Yağışsız orajlarda ise hiç yağış görülmez. Doluya sebep olan orajlar dolu fırtınası olarak da adlandırılır.

Oraj nedir, nasıl oluşur? - Resim : 1

ORAJ NASIL OLUŞUR?

Oraj oluşması için gerekli olan şartlar şunlardır:

1) Yoğun kararsızlık
2) Yüksek nem oranı
3) Tetikleyici (katalizör):
a) Hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe
b) Hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ
c) Yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması
d) Kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması
e) Konversiyon

İstanbul
Marketlerin itirazlarına mahkemeden ret kararı İstanbul'da parlak bir meteor düştü Elon Musk her şeyden para kazanma derdinde Amazon Prime abonelik ücreti ne kadar oldu?