Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir?

İstanbul Şirinevler'de ve Ankara Mamak'ta meydana gelen doğal gaz patlamalarında 4 kişi hayatını kaybetti. Bomba etkisi yaratan bu patlamalar sonrası hane halkı tedirgin olurken 'doğal gaz patlaması neden olur?' sorusunun yanıtı merak edilmeye başlandı. Renksiz ve kokusuz olan doğal gaz patlamalarına karşı nasıl önlemler alınmalı? İşte tüm merak edilenler...

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir?

Dün İstanbul Şirinevler'de bir binanın en üst katında doğal gaz patlaması meydana geldi. Patlamada 3 kişi can verirken, bu sabah da Ankara'nın Mamak ilçesinden aynı haber geldi. Giriş kattaki dairede meydana gelen doğalgaz kaynaklı patlamada 1 kişi yaşamını yitirdi.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 1

Patlamanın şiddeti bomba etkisi yaratırken, olaylar sonrası herkes soruyu merak etmeye başladı: Doğal gaz patlaması neden olur ve nasıl önlenir?

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 2

FAYDALI VE VERİMLİ OLAN ENERJİ KAYNAĞI NASIL TEHDİDE DÖNÜŞÜYOR?

Doğal gaz patlamaları, günümüzde kullanılan enerji kaynakları arasında bulunan doğal gazın birikmesi ve sonrasında tetiklenen bir kıvılcım ya da alevle birleşmesi sonucu meydana gelir. Bu tür patlamalar, hem can kayıplarına hem de büyük maddi hasarlara yol açabilir. Doğal gaz, enerji kaynağı olarak tercih edildiğinde oldukça faydalı ve verimli olmasına rağmen, sızıntılar ve sıkışmalar sonucunda büyük tehlikelere de neden olabilir.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 3

DOĞAL GAZ PATLAMASI NEDEN OLUR?

Doğal gaz patlaması, kapalı hacimde yüzde 5-15 oranında havayla karışımı durumunda ateş veya kıvılcımla temas ettiğinde meydana geliyor. Doğal gaz sıkışması, genellikle doğal gazın belirli bir alanda birikmesi ve yayılamaması durumunu ifade ediyor. Bu durum, çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve bazen tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 4

DOĞAL GAZ KOKUSU NEYE BENZER?

Doğal gaz sıkışmasının farkında olmak ve hemen müdahale etmek önemlidir. Doğal gaz kokusuzdur, ancak genellikle koku eklendiği için sızıntılar kolayca fark edilebilir. Eğer doğal gaz kokusu alınıyorsa, bölgeden hemen uzaklaşılmalı ve yetkililere bildirilmelidir. Sızıntının sebebinin bulunup giderilmesi hayati önem taşır. Konutlarda ve iş yerlerinde ısınma amaçlı kullanılan doğal gaz sızıntısı çürümüş sarımsak kokusuna benzetilmektedir.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 5

DOĞAL GAZ SIKIŞMASININ NEDENLERİ NELER?

Yeteri kadar havalandırma yapılmaması

Binaların veya endüstriyel alanların yetersiz havalandırıldığı durumlarda, doğal gaz havalandırma yoluyla dışarı atılamaz ve birikir.

Sızıntılar

Doğal gaz borularındaki sızıntılar veya gaz ekipmanlarındaki arızalar, gazın etrafa yayılmasına neden olabilir. Sızıntılar genellikle eski, hasar görmüş veya uygun olmayan malzemelerden yapılmış borular ve ekipmanlarda daha sık görülür.

Düşük Alanlar

Doğal gaz hafif olduğu için yukarıya doğru yükselir. Ancak engellendiği veya sıkıştığı yerlerde, özellikle bina veya alanın alt kısımlarında birikebilir.

Kapalı Alanlar

Kapalı park yerleri, bodrum katları, garajlar gibi kapalı alanlarda, doğal gaz sıkışabilir. Bu tür alanlarda havalandırmanın yeterli olmaması, gazın birikmesine neden olabilir.

Ekipman Arızaları

Doğal gazın taşındığı veya depolandığı ekipmanlarda meydana gelen arızalar, sızıntılara ve sonrasında gazın sıkışmasına neden olabilir.

Kurulum hataları

Gaz cihazlarının veya borularının yanlış kurulması, gaz sızıntılarına yol açabilir.

Bakımsızlık

Gaz boruları ve ekipmanları düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır. Bakımın ihmal edilmesi, sızıntı riskini artırabilir.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 6

DOĞALGAZ PATLAMASI NASIL ÖNLENİR?

Tedbir olarak doğal gaz zehirlenmesine, patlamasına karşı alınacak önlemler arasında; bina içine gaz detektörü yerleştirmek, bina girişine selenoid vana koymak ve bu vanayı olası gaz sızıntılarına karşı gazı kesme komutu vermek yer alabilir.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 7

DOĞALGAZ SIZINTISI YA DA PATLAMALARINA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Gaz kokusu alındığında ilk yapılabilecekler arasında; 187 numaralı DOĞALGAZ ACİL telefonunu aramak, civardaki kişileri uyarmak, bölgenin elektriğini kesmek yer alıyor.

Önce İstanbul sonra Ankara! 4 kişinin yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamaları neden olur ve nasıl önlenir? - Resim : 8

Kaynak: haberet.com

Baba ocağı kültür evine dönüştü! 7.5 büyüklüğünde deprem uyarısı 29 Eylül 2023 cuma namazı saatleri: cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? Diyanet cuma hutbesini yayımlandı: 29 Eylül 2023 cuma hutbesi konusu nedir?