Nevruz nedir, Nevruz bayramı ne zaman kutlanır?
Nevruz ne zaman merak ediliyor. Nevruz, Farsça bir kelime olup "Yenigün" anlamına gelir. Sıcaklıkların artması ve Şubat ayının sonuna doğru Nevruz tarihi araştırılmaya başlandı. Peki, Nevruz ne zaman? Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır? Nevruz nedir? İşte Nevruz'a dair merak edilenler...
Nevruz zamanı yaklaşıyor. Cemrelerin düşmesinin başlaması ve havaların ısınması ile Nevruz Bayramı araştırılıyor. Türk coğrafyasında yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır? Nevruz nedir, ne zaman? Nevruz'un Türkiye için önemi nedir? İşte Nevruz hakkındaki bilgiler...
NEVRUZ NEDİR?
Nevruz, kuzey yarım kürede bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak kutlanır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Newroz, Noruz, Mart Dokuzu, Gün Dönümü, Yılsırtı, Yumurta Bayramı gibi adlarla anılmaktadır.
NEVRUZ NE ZAMAN?
“Yeni gün” anlamına gelen ve bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz, pek çok toplum için bir yılbaşı niteliği taşımaktadır. Nevruzun başlangıç tarihi Miladi takvime göre 21 Mart’tır.
NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?
21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
NEVRUZ'UN TÜRKLER İÇİN ÖNEMİ
Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.