Muharrem ayı ne zaman? 2023 Aşure günü hangi güne denk geliyor?
Kurban Bayramı bitimiyle hicri yılbaşı için geri sayım başladı. Hicri yılbaşı, 1 Muharrem'de kutlanacak. Muharrem ayının 10. günü de Aşure Günü olarak idrak edilecek. Peki, 2023 aşure günü hangi güne denk geliyor? İşte Muharrem ayı tarihi...
Muharrem ayı ve aşure günü için Peygamberimiz “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” buyurmuştur. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem olup onuncu gününde Aşure Günü idrak edilir. Vatandaşlar, Kurban Bayramı sonrasında 2023 Muharrem ayı ve Aşure Günü ne zaman araştırıyor.
MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
2023 veyahut 1445 Hicri yılın ilk günü veya ayı 1 Muharrem; 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlıyor.
AŞURE GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?
Muharrem ayının 10. günü kutlanacak Aşure Günü, 2023'te 28 Temmuz Cuma gününe denk geliyor.
10 MUHARREM’İN (AŞURE GÜNÜNÜN) ÖNEMİ NEDİR?
Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)
AŞURE GÜNÜNDE NELER OLDU?
10 Muharrem (Aşûre) günü, içerisinde büyük tecellîlerin yaşandığı bir gündür:
Hazret-i Âdem aleyhisselâmʼın tevbesi bu günde kabul edilmiştir. Demek ki bugün “tevbe-istiğfar” günüdür.
Hazret-i Nûh aleyhisselâmʼın tufandan kurtulup, gemisinin selâmete erdiği gündür. Demek ki bugün Nûh aleyhisselâmʼın 950 sene süren çilelerle dolu tebliğ hayatındaki “sabır ve sebât”ını tefekkür günüdür.
Hazret-i İbrahim aleyhisselâmʼın Nemrut’un ateşine atılıp Cenâb-ı Hakk’ın lûtfuyla kurtarıldığı gündür. Demek ki bugün Hakkʼa dostluk yolunda karşılaştığımız ilâhî imtihanlardaki hâlimizi muhâsebe etme günüdür.
Hazret-i Mûsâ aleyhisselâmʼın Firavun’un zulmünden, Hazret-i Yusuf aleyhisselâm’ın zindandan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, büyük saâdetlerin, büyük çilelerden sonra geldiğini idrâk etme günüdür.
Hazret-i Eyyûb aleyhisselâmʼın hastalık ve iptilâlardan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, ilâhî imtihan tecellîleri karşısındaki “sabır, rızâ ve şükür” hâlimizi gözden geçirme günüdür.
Ayrıca bugün, İslâm tarihinin gördüğü en acı felâketlerden biri olan, Peygamber Efendimizʼin aziz torunu Hazret-i Hüseyin radıyallâhu anhʼın hunharca katledildiği gündür. Diğer bir ifâdeyle İslâmʼın bağrına fitne hançerinin vurulduğu bir gündür.
AŞURE ORUCUNUN FAZİLETİ NEDİR?
Ramazan orucu farz olmadan evvel Muharrem ayının 10’unda (Aşûre günü) oruç tutmak vâcipti. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra bu oruç nafile oldu. Bu itibarla Ramazan’dan sonra en makbul oruç, Muharrem ayının 10’u, yani Aşure gününde tutulandır. Fakat bu orucu Yahudiler de tutuyordu. Bunun için hadis-i şerifte:
“Aşure orucunu tutun; ancak bir gün önce veya bir gün sonra da tutmak suretiyle yahudilere muhalefet edin!” buyruldu. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)