Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur?

Miraç Kandili, Peygamberimizin Allah'ın huzuruna çıkarıldığı mübarek gecedir. Miraç Gecesi, beş vakit namazın farz olduğu gecedir. Bu önemli geceyi idrak etmek için Miraç Kandili her yıl recep ayının 27. gecesi kutlanıyor. Peki, 2024 Miraç Kandili ne zaman, hangi gün? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulması gerekiyor?

Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur?

 Miraç Kandili hangi gün merak ediliyor. Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği hadiseye denir. Bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine "namaz" hediye edilmiştir. Diyanetin 2024 dini günler takvimine göre Miraç Kandili ne zaman belli oldu. Peki, Miraç Kandili orucu hangi gün tutulması gerekiyor? 

“Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur? - Resim : 1

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Bu nedenle idrak edilen Miraç Kandili, 2024'de 6 Şubat Salı gününe denk geliyor.

Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur? - Resim : 2

MİRAÇ KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Miraç kandilinde oruç tutmanın fazileti nedir? Ebû Hüreyre [r.a] Resûlullah’ın [s.a.v] şöyle buyurduğunu rivayet eder:

“Receb ayında bir gün ve gecesi vardır ki, her kim o günde oruç tutup gecesini ibadetle ihya ederse, yüz sene oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Bu gece recebin bitimine üç gün kala olan gecedir.”

Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur? - Resim : 3

MİRAÇ KANDİLİNDE HANGİ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Miraç Kandilinde oruç tutmak isteyen vatandaşlar, hangi gün tutulması gerekiyor merak ediyor. Diyanetin bu konuda cevabı şu şekilde; 

"Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, 14/15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Receb’in ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. gününü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Miraç Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek 2024? Miraç Kandili orucu hangi gün tutulur? - Resim : 4

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nâfile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte de oruç tutulabilir."

Buna göre Miraç Kandili orucu, 7 Şubat Çarşamba günü tutulması gerekiyor. 

İstanbul yeni haftaya trafik çilesiyle başladı İneklere 'Dilber' terapisi Selçuk Bayraktar: Annem Assembly dilinde programlar yazıyormuş Fahrettin Altun, 6 Şubat depremlerinin birinci yılına özel kamu spotu paylaştı