Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle müsilaj geri mi geliyor?

Yurt genelinde sıcaklıklar 10-15 derece olarak mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam ediyor. Yüksek seyreden deniz suyu sıcaklıklarının Marmara'da müsilaja uygun zemin hazırladığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, "Kesinlikle eko sistem esaslı balıkçılığa geçmemiz gerekiyor." dedi.

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle müsilaj geri mi geliyor?
  • Marmara Denizi'nde deniz suyu sıcaklığı tehlikelere yol açmaya devam ediyor.
  • İstanbul'da pazar günü sıcaklıklar 22 dereceyi gördü.
  • Hava sıcaklıklarının mevsim ortalamasının 10 derece üzerinde olduğunu söyleyen NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, "Sıcaklıklar yüksek seyrettiği zaman hava kirliliğinde de artış oluyor. Solunum yolu rahatsızlığı olanlara büyük zarar veriyor diyebilirim. Ve şubat ayını kurak geçiriyoruz. Böyle olunca ağaçlar öncesinde çiçek açıyor. Mart'ın ortalarına doğru tekrar bir don tehlikesi var." değerlendirmesinde bulundu.

MARMARA'DA MÜSİLAJ TEHLİKESİ

  • NTV'nin haberine göre, uzmanların dikkat çektiği bir başka nokta da yüksek seyreden deniz suyu sıcaklıkları. Bu durum özellikle Marmara'da müsilaja uygun zemin hazırlayan etkenlerden biri.
  • Müsilaj tehlikesine dikkat çeken Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Üç tane temel tetikleyicinin burada rol oynadığını biliyoruz. Birincisi deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışlar. Bu devam ediyor. İkincisi, deniz şartlarındaki durağanlık veya Marmara denizinin orijinal yapısı. Üçüncüsü de denize bizim saldığımız atıklar. Denizdeki azot-fosfor yükünün artmasıydı. 22 maddelik Marmara Denizi eylem planını amasız, fakatsız, lakinsiz uygulamadıktan sonra; ki onun 14 tanesi atık yükünün azaltılmasıyla ilgilidir, bu müsilaj tehlikesi hep karşımıza çıkmaya devam edecek. Kıyı alanlarının kullanımını deniz eko sistemi mantığıyla düşünmemiz lazım. Ve kesinlikle eko sistem esaslı balıkçılığa geçmemiz gerekiyor." dedi.
  • Uzmanlar, iklim krizinin olumsuz sonuçlarının en çok, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz ülkelerinde görüleceğinin altını çiziyor.
Ali Yerlikaya duyurdu, onlarca vatandaş çığ altında kaldı! Gökçeada'da köpek katliamı Erdoğan'ın doğum gününe özel tablo Tehlikeli yolculuk: Aracın camından çıkarak öpüştüler