Mevlid Kandili ne zaman 2023? Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulmalı? Kandilde yapılacak ibadetler nelerdir?
Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin dünyaya teşrifleri amacıyla kutlanıyor. Peygamberimiz, Rebiülevvel ayının 12. gecesinde dünyaya gelmiş. Nuruyla dünyayı aydınlattığı bu kutlu zamanda O'nu yad etmek, O'na dualar etmek, salavat getirmek, ibadet etmek gerekir. Peki, Mevlid Kandili ne zaman, Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulmalı? İşte 2023 Mevlid Kandili tarihi, yapılacak ibadetler...
Mevlid Kandili tarihi merak ediliyor. Peygamberimizin doğumunun kutlandığı, camilerde mevlit okunduğu gece, hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesi. Miladi takvime göre hangi güne, geceye denk geliyor Diyanet İşleri tarafından hazırlanan dini günler takviminde belli oldu. Peki, bu yıl Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? Kandilde yapılacak ibadetler nelerdir? Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur?
MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) doğum günü (Mevlid kandili) Diyanet’in hazırladığı 2023 yılı Dini Günler Takvimi’ne göre 26 Eylül 2023 Salı günü idrak edilecek.
PEYGAMBER EFENDİMİZ NE ZAMAN DOĞDU?
Rebiülevvel ayının 12. gecesinde, pazartesi gecesi sabaha yakın bir saatte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Mekke- i Mükerreme’de dünyaya teşrif etmiştir. Ebrehe’nin Mekke üzerine yürümesi, fil vakası Miladın 571. yılında meydana gelmişti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Fil vakası olayından 50 gün sonra dünyaya gelmiştir.
MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?
Resulullah’a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198)
Bu hadisten yola çıkarak büyükler Resûlullah Efendimiz'in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtmişlerdir. Kandil geceleri, akşam namazı ile girdiği için alimler, oruç tutulacak ise devamında gelen günü tavsiye etmişlerdir. Bu nedenle, Mevlid Kandili orucu 27 Eylül Çarşamba günü tutulmalı.
MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER
1. Oruç Tutmak
2. Salavat Getirmek
3. Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak
4. Kur'an-ı Kerim Okumak
5. Tevbe İstiğfar Etmek
6. Dua Etmek
7. Sadaka Vermek