Mercek bulutu nedir, neden, nasıl oluşur?
Bursa'da geçtiğimiz günlerde görülen merceksi bulut, UFO'ya benzeyen şekli ile dikkat çekti ve günlerdir konuşuldu. Vatandaşlar, merceksi bulut neyin habercisi, depremin mi, anlamı nedir merak etmeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, mercek bulut hakkında açıklama yaptı. Peki, mercek bulutu nedir, neden, nasıl oluşur?
Mercek bulutu, bir doğa olayı olup iki gün önce Bursa semalarında görülmesiyle neden, nasıl oluşur merak konusu oldu. Latince ismi Lenticularis olan merceksi bulut, adeta UFO benzeri görünüme sahipti. Daha çok dağlık bölgelerde görülen merceksi bulut nedir, neyin habercisi? İşte mercek bulut hakkındaki bilgiler...
MERCEK BULUTU NEDİR?
Merceksi bulutlar, çoğunlukla troposferde, tipik olarak rüzgar yönüne paralel hizada oluşan durağan bulutlardır. Üç ana merceksi bulut türü vardır: altocumulus duran lenticular (ACSL), stratokümülüs duran lenticular (SCSL) ve sirrocumulus duran lenticular (CCSL), yerden yüksekliği değişir. Eşsiz görünümleri nedeniyle, UFO'ya benzer ve meraklıları tarafından karıştırılır.
Mercek veya merceksi bulut adı verilen bu bulut özellikle gökyüzünün rengine de bağlı olarak kimi zaman Ufo vari görünüme neden olabiliyor. Genellikle dağlık bölgelerde daire ve yakınsak mercek şeklinde oluşan bu bulut türüne mercek veya merceksi bulut adı veriliyor.
MERCEKSİ BULUT NASIL OLUŞUR?
Mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşuyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor.
Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO'ya benzeyen bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek.
MERCEKSİ BULUT NEYİN HABERCİSİ, ANLAMI NEDİR?
Merceksi bulutu görenler neyin habercisi merak ediyor ve özellikle mercek bulutu depremin habercisi mi araştırmaya başladı. Bu sorulara meteoroloji uzmanı cevap verdi.
Meteoroloji uzmanı Cengiz Çelik "Meteorolojik olarak çok önemli bir bulut değil. Genellikle yer şekillerinden oluyor. Dağlarda ve tepelerin üzerinde oluşabilir. Dağların zirvelerinde daha çok görülür. Herhangi bir riski yoktur. Diğerlerinden tek farkı hatlarının daha belirgin olmasıdır. Bu nedenle biraz daha farklı görünür diğerlerinden. O da suyun yoğunlaştığı katman ile ilgili."