Mavi Ay ne zaman çıkacak? 2023 Süper Mavi Ay tarihi nedir?

Mavi ay ya da süper dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu zamanlardan biridir. Mavi Ay'ın çıkacağı tarih yaklaşıyor. Gökyüzündeki bu görsel şöleni kaçırmak istemeyenler, Mavi Ay ne zaman çıkacak, Türkiye'den görülecek mi? merak ediyor. Peki, Mavi Ay Türkiye'de saat kaçta görülecek? İşte Mavi Ay tarihi...

Mavi Ay ne zaman çıkacak? 2023 Süper Mavi Ay tarihi nedir?

Mavi Ay, ayın renginin maviye dönüşmesinden dolayı değil, tek bir takvim ayı içerisinde iki dolunayın görünmesinden bu isim verilmiştir. Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu zaman görülecek Mavi Ay olayında yılın en büyük ve en parlak ay görünümü elde edilecek. Peki, Mavi Ay ne zaman çıkacak, saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi?

Mavi Ay ne zaman çıkacak? 2023 Süper Mavi Ay tarihi nedir? - Resim : 1

MAVİ AY NEDİR?

Her yıl 12 dolunay evresi vardır ve yaklaşık her ayda bir kez meydana gelir. Sonuç olarak her mevsime üç dolunay düşer. Eğer bir mevsimde dört dolunay oluyorsa, üçüncüsüne Mavi Ay denmektedir.

Bununla birlikte Mavi Ay aslında mavi renkte değildir; bu terim, bir ay içinde ikinci bir dolunayı ifade ediyor. Normalde süper Ay'lar ortalama bir dolunaydan yaklaşık yüzde 16 daha parlak ve yüzde 7 daha büyük görünüyor.

Mavi Ay ne zaman çıkacak? 2023 Süper Mavi Ay tarihi nedir? - Resim : 2

MAVİ AY NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor. Ağustos ayının ilk dolunayı 1 Ağustos'ta doğmuştu ancak 30 Ağustos'ta ortaya çıkacak olan ikinci tam süper Ay, bir 'Mavi Ay' olacak.

Mavi Ay ne zaman çıkacak? 2023 Süper Mavi Ay tarihi nedir? - Resim : 3

MAVİ AY TÜRKİYE'DE HANGİ SAAT ARALIĞINDA GÖRÜLECEK?

Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek.

MasterChef AllStar'da dokunulmazlığı kim kazandı, haftanın ilk eleme adayları kimler oldu? 30 Ağustos'ta İstanbul'da trafiğe kapalı yollar ve alternatif güzergah Kirli hava insan ömrünü 2 yıl kısaltabiliyor Uçaklara çocuk alınmayacak