952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi

Türk tarihinin akışını değiştiren olaylardan biri olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde bugünkü Muş sınırlarında yapıldı. Selçuklu Devleti'nin zaferi ile sonuçlanan savaşın 952.yıl dönümü etkinlikleri başladı. Malazgirt Savaşı'nın önemini ve sonuçlarını derledik. İşte detaylar...

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi

Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında gerçekleşmiştir. Savaşın ardından Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı ve tarihte bir dönüm noktası yaşandı.

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi - Resim : 1

SAVAŞIN SEBEBİ

Türklerle İslam'ın ilişkilerinin başlaması Bizans'ı endişelendiriyordu. Ayrıca Anadolu'ya yaklaşmak isteyen Selçukluların yaptıkları seferler sonrası bölge halkına iyi davranması onları insanlar tarafından hoş karşılanıyordu. Bu yüzden Bizans İmparatoru Diyojen güçlü bir ordu kurarak direnişi kırmak istedi. 

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi - Resim : 2

SELÇUKLU KAZANDI

Seferde amaç tüm doğu İslam devletleri olarak belirlendi. Fakat savaş esnasında Diyojen'in belirlediği stratejileri yanındaki generaller bozdu. Malazgirt'te karşı karşıya gelen iki ordudan kazanan Sultan Alpaslan'ın komuta ettiği Selçuklu olmuştu. Diyojen savaştan sonra esir düştü.

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi - Resim : 3

SAVAŞIN SONUCU

Malazgirt Savaşı, Türk tarihinin en önemli kazanımlarından biridir. Savaştan sonra;

  • Anadolu'daki ilk Türk beylikleri kurulmaya başlanmıştır.
  • Bizans vergilere mahkûm edilmiştir.
  • Türkler, kendilerine Anadolu kapılarını açmışlardır. Bundan sonraki süreçte Anadolu Türk toprağı haline gelecektir. Türkiye'nin tarihi bu noktada başlamıştır.
  • Selçuklu Devleti İslam dünyasında önemli hale gelmeyi başarmıştır.

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi - Resim : 4

BİZANS'IN ZAYIFLAMA SÜRECİ

Bu zafer, İslam coğrafyasında alınan en kritik galibiyetlerden biridir. Anadolu'da günümüz Türkiye'sinin temelleri atıldı. Bizans, Anadolu üzerindeki hakimiyetini kaybederek Balkanlara kadar çekildi. Bizans'ın zayıflama süreci burada başladı.

952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi - Resim : 5

Muş
Topun ardından yola fırlayan çocuk hayatından oldu Göle giren yaşlı adam boğularak can verdi Kiracının terk ettiği evden kilolarca çöp çıktı Kevser Suresi okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti, tefsiri