952 yıllık zafer: İşte Malazgirt Savaşı'nın önemi
Türk tarihinin akışını değiştiren olaylardan biri olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde bugünkü Muş sınırlarında yapıldı. Selçuklu Devleti'nin zaferi ile sonuçlanan savaşın 952.yıl dönümü etkinlikleri başladı. Malazgirt Savaşı'nın önemini ve sonuçlarını derledik. İşte detaylar...

Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında gerçekleşmiştir. Savaşın ardından Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı ve tarihte bir dönüm noktası yaşandı.
SAVAŞIN SEBEBİ
Türklerle İslam'ın ilişkilerinin başlaması Bizans'ı endişelendiriyordu. Ayrıca Anadolu'ya yaklaşmak isteyen Selçukluların yaptıkları seferler sonrası bölge halkına iyi davranması onları insanlar tarafından hoş karşılanıyordu. Bu yüzden Bizans İmparatoru Diyojen güçlü bir ordu kurarak direnişi kırmak istedi.
SELÇUKLU KAZANDI
Seferde amaç tüm doğu İslam devletleri olarak belirlendi. Fakat savaş esnasında Diyojen'in belirlediği stratejileri yanındaki generaller bozdu. Malazgirt'te karşı karşıya gelen iki ordudan kazanan Sultan Alpaslan'ın komuta ettiği Selçuklu olmuştu. Diyojen savaştan sonra esir düştü.
SAVAŞIN SONUCU
Malazgirt Savaşı, Türk tarihinin en önemli kazanımlarından biridir. Savaştan sonra;
- Anadolu'daki ilk Türk beylikleri kurulmaya başlanmıştır.
- Bizans vergilere mahkûm edilmiştir.
- Türkler, kendilerine Anadolu kapılarını açmışlardır. Bundan sonraki süreçte Anadolu Türk toprağı haline gelecektir. Türkiye'nin tarihi bu noktada başlamıştır.
- Selçuklu Devleti İslam dünyasında önemli hale gelmeyi başarmıştır.
BİZANS'IN ZAYIFLAMA SÜRECİ
Bu zafer, İslam coğrafyasında alınan en kritik galibiyetlerden biridir. Anadolu'da günümüz Türkiye'sinin temelleri atıldı. Bizans, Anadolu üzerindeki hakimiyetini kaybederek Balkanlara kadar çekildi. Bizans'ın zayıflama süreci burada başladı.