Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu?

Malazgirt Savaşı, Alp Arslan komutasındaki Büyük Selçukluların Romanos IV. Diogenes komutasındaki BizanslIları yendiği meydan savaşıdır. Malazgirt Meydan Muhaberesinde elde edilen zafer ile Anadolu'nun kapısı Türklere açıldı. Peki, Malazgirt Savaşı nerede oldu? Ne zaman yapıldı? Kaçıncı yıl dönümü?

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu?

Türk tarihinin en önemli savaşlarından biri Malazgirt Meydan Muharebesidir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. 10 bin askerle gelen Selçuklu Devleti, karşısında 200 bin askerli Bizans ordusu ile karşılaştı. Fakat kesin zaferle ayrılan "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir.

MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ NE ZAMAN OLDU?

Malazgirt Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu Hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşmiştir. Bugün 952. yıl dönümü kutlanıyor.

Selçuklu Devleti 10.000 askeri ile 200.000 askeri olan Bizans’ı yendi. Bizans İmparatorluğu askerlerinin büyük bir kısmı kaçmıştır. Hatta Muharebe esnasında, Bizans birliklerinde yer alan Peçenek ve Kumanlar savaşta Selçuklu tarafına geçmiştir. Peçenek ve Kumanlar savaş öncesinde Bizans tarafındaydı. Ancak savaş başladıktan sonra taraf değişikliği yaptılar.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 1

MALAZGİRT SAVAŞI NEREDE OLDU?

26 Ağustos Cuma sabahı çadırından çıkan Alp Arslan, Malazgirt ile Ahlat arasındaki Malazgirt Ovası'nda, kendi ordugahının 7–8 km uzağında, ovaya yayılmış durumdaki düşman birliklerini gördü. Savaşı önlemek için imparatora elçiler göndererek barış teklifinde bulundu. İmparator, Sultan'ın bu önerisini ordusunun büyüklüğü karşısında bir korkaklık olarak yorumladı ve teklifi reddetti. Gelen elçileri, soydaşlarını Hristiyan topluluğuna geçmelerine ikna etmek üzere ellerine birer haç tutuşturarak geri yolladı.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 2

KEFEN GİYEN ALP ARSLAN

Düşman ordusunun büyüklüğünün kendi ordusundan daha büyük olduğunu gören Sultan Alp Arslan, savaştan sağ çıkma ihtimalinin düşük olduğunu sezdi. Askerlerinin de hasımlarının sayı fazlalığı karşısında tedirginliğe düştüğünü fark eden Sultan, bir Türk-İslam adeti olarak kefene benzeyen beyaz kıyafetler giydi. Atının da kuyruğunu bağlattı. Yanındakilere şehit olduğu takdirde vurulduğu yere gömülmesini vasiyet etti. Komutanlarının savaş alanından kaçmayacağını anlayan askerlerin maneviyatı arttı. Askerlerinin cuma namazına imamlık eden Sultan, atına binip ordusunun önüne çıktı ve moral yükseltici, maneviyat artırıcı kısa ve etkili bir konuşma yaptı. Allah'ın Kur'an'da zafer vadettiği ayetleri okudu. Şehitlik ve gazilik makamlarına erişileceğini söyledi. Müslüman Oğuzlar'dan oluşan Selçuklu ordusu savaş pozisyonuna geçti. Alp Arslan "Kurt Kapanı Taktiği" konusunda komutanlarıyla uzlaşmıştı.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 3

200 BİN KİŞİLİK BİZANS ORDUSU

Bizans ordusu düzenli Rum ve Ermeni birlikleri dışında ücretli Slav, Got, Alman, Frank, Gürcü, Peçenek ve Uz askerlerinden oluşuyordu. Romen Diyojen ordusunu geleneksel Bizans askerî kaidelerine göre düzenlemişti. Ortada birkaç sıra derinlikte çoğu zırhlı piyade birlikleri ve bunların sağ ve sol kollarında süvari birlikleri yerleştirilmişti. Romen Diyojen merkeze; General Bryennios sol kanada ve Kapadokyalı General Alyattes ise sağ kanadı komuta ediyordu. Bizans ordusunun gerisinde büyük bir rezerv bulunuyordu ve bu, özellikle taşra eyaletlerinde nüfuzlu kişilerin özel ordularının mensuplarından oluşuyordu. Geri rezerv ordusunun komutanı olarak genç Andronikos Dukas seçilmişti. Romen Diyojen'in bu tercihi biraz şaşırtıcıydı, çünkü bu genç komutan eski imparatorun yeğeni ve İoannis Dukas'ın oğlu olup, bu kişiler açıkça Romen Diyojen'in imparator olmasının aleyhindeydiler.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 4

HIZLI ATLI BİRLİKLERİ BÜYÜK ZAYİAT VERDİ

Savaş öğle saatlerinde Türk atlılarının toplu ok saldırısına geçmesiyle başladı. Türk ordusunun çok büyük çoğunluğu atlı birliklerden oluştuğundan ve neredeyse hepsinde de ok olduğundan bu saldırı Bizanslılar'da önemli miktarda asker kaybına neden olmuştu. Ama yine de Bizans ordusu saflarını bozmaksızın korudu. Bunun üzerine ordusuna yanıltıcı bir çekilme buyruğu veren Alp Arslan, gerilerde gizlediği küçük birliklerinin tarafına doğru çekilmeye başladı. Bu gizlediği birlikler az miktarda organize olmuş askerlerden oluşuyordu. Türk ordusu, arka saflarda bir hilâl biçiminde yayılmışlardı. Türklerin hızlıca çekildiğini gören Romen Diyojen, Türklerin saldırı gücünü yitirdiğini ve sayıca fazla olan Bizans ordusundan korktukları için kaçtıklarını düşündü. En baştan beri Türkler'i yeneceğine inanmış olan imparator, bu bozkır taktiğine kanıp, kaçan Türkler'i yakalamak için ordusuna saldırma emri verdi.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 5

KURT KAPANI TAKTİĞİ

Çok az zırhları olduğu için hızlıca geri çekilebilen Türkler, zırh yığınına dönmüş Bizans süvarileri tarafından yakalanamayacak kadar hızlıydı. Ancak buna rağmen Bizans ordusu, Türkler'i kovalamaya başladı. Yan geçitlerde pusu kurmuş Türk okçuları tarafından ustaca vurulan ama buna aldırmayan Bizans ordusu saldırıya devam etti. Türkler'i iyice kovalayıp yakalayamayan, üstüne bir de çok yorulan (üstlerindeki ağır zırhların etkisi büyüktü) Bizans ordusunun hızı durma noktasına geldi. Türkler'i büyük bir hırsla kovalayan ve ordusunun yorulduğunu anlayamayan Romen Diyojen yine de takip etmeye çalıştı. Ancak bulundukları mevziden çok ileri gittiklerini ve çevreden saldıran Türk okçularını görüp kuşatıldığını çok geç zamanda anlayan Diyojen, geri çekilme buyruğu verme ikilemindeydi. Tam da bu ikilemdeyken, geri çekilen Türk süvarilerinin, yönlerini tam olarak Bizans ordusu üzerine geçip hücuma kalkmaları ve geri çekilme yollarının da Türkler tarafından kapatıldığını gören Diyojen, paniğe kapılarak çekilme buyruğu verdi. Ancak ordusu, çevrelerindeki Türk hatlarını yarıncaya kadar, yetişen Türk ordusunun ana kuvvetleri, Bizans ordusunda tam bir panik başlattı. Kaçmaya kalkan generalleri görüp daha da paniğe kapılan Bizans askerleri, en büyük savunma güçleri olan zırhlarını da atıp kaçmaya çalıştı. Ardından ustaca kılıç kullanan Türk kuvvetleriyle eşit duruma düşüp büyük çoğunluğu yok oldu.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 6

ROMEN DİYOJEN'İN ESARETİ

Alp Arslan, İmparator Romen Diyojen'i küçük düşürürken. Boccaccio'nun De Casibus Virorum Illustrium eserinin 15. yüzyılda resmedilmiş bir Fransız çevirisi.

İmparator Romen Diyojen, savaştan sonra Alp Arslan'ın huzuruna çıkarılınca, Alp Arslan ile aralarında şu diyalog gerçekleşmiştir:

Alp Arslan:

"Eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim ne yapardın?

Romen Diyojen:

"Ya öldürürdüm ya da zincire vurup Konstantinopolis sokaklarında gezdirtirdim."

Alp Arslan:

"Benim vereceğim ceza ise çok daha ağır, seni affediyorum ve serbest bırakıyorum."

Alp Arslan ona makul bir naziklikle muamele etti ve ona savaştan önce de yaptığı gibi barış antlaşması önerdi.

Malazgirt Meydan Muharebesi ne zaman, kaçıncı yıl dönümü? Malazgirt Savaşı nerede oldu? - Resim : 7

Diyojen bir hafta boyunca Sultan'ın esiri olarak kaldı. Cezası sırasında, Sultan şu diyarların teslim olması karşılığında ona Sultan'ın masasında yemek yeme izni verdi: Antakya, Urfa, Hierapolis (Ceyhan yakınlarında bir kent) ve Malazgirt. Bu antlaşma hayatî önem taşıyordu, zira Anadolu'yu sağlama alacaktı. Alp Arslan, Diyojen'in hürriyeti için 1.5 milyon altın istedi, fakat Bizans İmparatorluğu bir mektupla bunun çok fazla olduğunu belirtti. Sultan da 1.5 milyon istemek yerine her yıl toplam 360.000 altın isteyerek kısa vadeli harcamalarını kesmiş oldu.

Sonuç olarak, Alp Arslan Diyojen'in kızlarından birisiyle evlendi. Sonra Sultan, Diyojen'e bir sürü hediyeler verdi ve Konstantinopolis yolunda onun yanına eşlik etmek üzere 2 komutan ve 100 Memlük askeri verdi. İmparator planlarını yeniden kurmaya başladıktan sonra otoritesinin sarsılmış olduğunu gördü. Özel muhafızlarına zam vermesine karşın tahttan indirilip ve gözleri çıkartılıp Proti Adası'na sürüldü. Kısa bir süre sonra gözleri kör edilirken bulaşan bir enfeksiyon yüzünden öldü. Romen Diyojen ayrıca savunmak için çok çaba sarf ettiği Anadolu'ya son ayak bastığında yüzü yara bere içindeyken eşeğe bindirilip gezdirilmişti.

Anadolu'nun kapılarının açıldığı savaş: Malazgirt Topun ardından yola fırlayan çocuk hayatından oldu Göle giren yaşlı adam boğularak can verdi Kiracının terk ettiği evden kilolarca çöp çıktı