Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır?

Kuşluk namazı ya da Duha namazı, nafile namazlar arasında yer alır. Nafile namazların da belli vakitlerde kılınması gerekebilir. Bunlardan biri olan kuşluk namazı ne zaman kılınır merak ediliyor. Peki, kuşluk namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte Diyanetin kuşluk namazı tarifi...

Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır?

Kuşluk namazı, Peygamber Efendimizin kılınmasını tavsiye ettiği nafile namazlardan birisidir. Duha namazı olarak da bilinen kuşluk namazı vakti, sabah namazı ile öğle namazı arasındadır. Peki, kuşluk namazı ne zaman kılınır? Duha namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır? - Resim : 1

KUŞLUK NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır.

Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır? - Resim : 2

KUŞLUK (DUHÂ) NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rekattan on iki rekata kadar kılınabilir.

Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır? - Resim : 3

KUŞLUK (DUHÂ) NAMAZI NASIL KILINIR?

2 Rekat Kuşluk (Duhâ) Namazının Kılınışı

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için Kuşluk (Duhâ) namazı kılmaya" diye niyet ederiz.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.

Subhaneke'yi okuruz.

Euzü-besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rükuya gideriz.

Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz.

Besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rükuya gideriz.

Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

KUŞLUK NAMAZI İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Âişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) kuşluk namazını her kılışında mutlaka ben de kıldım." (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)

Ümmü Hânî dedi ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Fetih günü, benim eve geldi, yıkandı ve sekiz rek'at namaz kıldı. Ben bundan daha hafif bir namazı hiç görmedim. Ancak rüku ve secdeleri tam yapıyordu." (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî)

Hazret-i Aişe -radıyallahü Anhâ-'den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu-', Kuşluk namazını ikişer ikişer dört rekat olarak kılar, (bazen) dilediğince de arttırırdı. (Müslim. Müsafirin, 78)

Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Dostum Aleyhissalatu vesselam, bana her ay 3 gün oruç tutmamı, iki rekât kuşluk namazı, yatmadan önce de vitir namazı kılmamı tavsiye etti.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: "Her gün sizin her bir mafsalınız için bir sadaka terettüp etmektedir. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmîd bir sadakadır. Her bir tehlîl bir sadakadır. Emr-i bi'l-ma'ruf bir sadakadır. Nehy-i ani'l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rek'at namaz kâfi gelir." (Müslim, Ebû Dâvud)

Ebû Zer-radıyallahü Anhâ-'den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: "Bir kimse kuşluk namazının iki rekatına devam etse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affolunur." (Tirmizi, Vitr, 15)

Sağlık Bakanlığı 8 bin işçi alımı kura çekilişi ne zaman yapılacak? Down sendromlu çocuğun 'servis' dramı Bingöl'de yolcu otobüsü devrildi Sarkıntılık yapan adamı evire çevire dövdü