Kurban eti taksimi: Kurban eti kaça bölünür, kimlere verilir?

Kurban Bayramı ile birlikte kurbana dair sorgulamalar çoğaldı. Vatandaşlar, ibadetlerini yerine getirirken Diyanetin fıkhi açıklamalarına da dikkat ediyor. Merak edilen konulardan biri de kurban eti taksimi...

Kurban eti taksimi: Kurban eti kaça bölünür, kimlere verilir?

Kurban, mali bir ibadettir. Gücü yetenin yerine getirdiği bu ibadette Peygamberimiz, kurban eti taksimini hadis-i şerifiyle anlatmıştır. Peki, kurban eti kaça bölünür, kimlere verilir?

KURBAN ETİ KAÇA BÖLÜNÜR, KİMLERE VERİLİR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Hz. Peygamber [aleyhissalatü vesselam]’ın kurban etinin taksimiyle ilgili, şöyle bir beyanı vardır:

“… kurban etlerini istediğiniz kadar yiyiniz, kendiniz için ayırınız ve dağıtarak sevabını Allah’tan bekleyiniz. Şunu iyi bilin ki, bu bayram günleri; yeme, içme ve Allah azze ve celle’yi zikretme günleridir” (Ebû Dâvud, Edâhî, 9-10/2813, 2812).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Diğer yandan, durumu çok iyi olmadığı halde kurban kesen kimseler yahut bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı fazla olan kimseler, misafirlerine ikram ettikleri kısmın dışında geri kalanını kendilerine ayırabilirler.

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).

Kurban eti saklama ve tüketim koşulları: Kurban eti nasıl saklanır? Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı? Taksitle veya banka kredisiyle kurban kesilir mi? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kimler kurban kesmelidir? Sevgiliye bayram mesajları 2024: Sevgililer için özel Kurban Bayramı mesajları