Kunut duaları okunuşu: Kunut 1 ve 2 nasıl okunur? Diyanet Kunut duaları Arapça okunuşu, Türkçe anlamı
Kunut duaları, vitir namazının 3. rekatında okunan bir duadır. Kunut 1 ve kunut 2 olmak üzere iki farklı kunut duaları okunuşu bazen karıştırılabiliyor. Namazın geçerli olabilmesi için Kunut duaları okunuşu tam olarak bilinmelidir. İşte Diyanete göre Kunut duaları Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı...
Yatsı namazından sonra kılınan vitir namazının 3. rekatında alınan tekbir sonrasında kunut duaları okunuyor. Bu dua, Kunut 1 ve Kunut 2 duası olarak iki tanedir. Kunut 1 ve 2 duaları, içerdiği anlam nedeniyle önemlidir. Peki, Kunut duaları ne zaman okunur? Kunut duası yerine başka bir dua okunabilir mi? İşte Kunut duaları Arapça okunuşu ve Türkçe mealleri...
KUNUT DUASI NEDİR?
Sözlükte Allah’a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükut etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunut, dini bir terim olarak, namazda rükudan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder.
KUNUT 1 DUASI ARAPÇA OKUNUŞU
"Allâhümme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu'minu bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra küllehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk."
KUNUT DUASI TÜRKÇE ANLAMI
"Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız."
KUNUT 2 DUASI ARAPÇA OKUNUŞU
"Allâhümme iyyâke na'budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes'a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nehşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhik."
KUNUT 2 DUASI TÜRKÇE MEALİ
"Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır."
KUNUT DUASI NE ZAMAN OKUNUR?
Hanefîlere göre vitir namazı akşam namazı gibi, bir selâmla kılınan üç rekâttan ibarettir. Delil, Hz. Âişe’nin rivâyet ettiği şu hadistir: “Hz. Peygamber üç rekât ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi.” (Buhari, Nesai) Akşam namazından farkı, bunun her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ve son rekâtta rükûdan önce tekbir alınarak Kunut duası okunmasıdır.
Şafii mezhebinde sabah namazının farzının son rek'atında rükudan kalktıktan sonra kunut duası okumak kuvvetli sünnetlerdendir. Şafii mezhebine mensup olan bir kimse Hanefi bir imama uyduğunda, rükudan kalktıktan sonra vakit bulursa kunut duasını okur. Eğer okuyacağı kadar bir vakit bulamazsa kunutu terk eder ve mezhepteki kuvvetli görüşe göre namazın sonunda imamdan ayrı olarak sehiv secdesi yapar (Nevevi, el-Mecmu’, 4/290). Bununla birlikte sehiv secdesi yapmasa da namazı sahih olur.
VİTİR NAMAZINDA KUNUT DUASINI OKUMAYI UNUTAN KİMSE NAMAZINI NASIL TAMAMLAR?
Vitir namazında kunut duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunut duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddad, el-Cevhera, I, 92). Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunut duasını okumadan rükuya giderse, bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar. Ancak bu kişi, rükudan kalktıktan sonra kunut duasını okursa, sonrasında tekrar rüku yapmadan secdeye gider ve yine namazın sonunda sehiv secdesi yapar (Kasani, Bedai’, I, 274; el-Fetava’l-Hindiyye, I, 141).
VİTİR NAMAZINDA KUNUT DUASI YERİNE NE OKUNUR?
Kunut duasını okuyamayan kimse “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç kere “Allahümmeğfir lî (Allah’ım! Beni bağışla)” yahut üç kere “Yâ Rabbî (Ey Rabb’im)”der.
"Rabbenâ âtinâfi'd-dünyâ haseneten vefî'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr" (el-Bakara, 2/201) duasını okur veya üç kere “Allahümmeğfir lî (Allah’ım! Beni bağışla)” yahut üç kere “Yâ Rabbî (Ey Rabb’im)”der.