Kadir Gecesi yapılacak ibadetler nelerdir?

Kadir Gecesi yaklaşıyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, yapılacak ibadetler de kat kat sevap kazandıracak. İslam alemi için çok önemli bir gece olan Kadir Gecesini ibadetle, dualarla, zikirle geçirmek önemlidir. Bu yüzden Kadir Gecesi yapılacak ibadetler araştırılıyor. İşte Kadir Gecesi namazı, duası, tesbihatı ve yapılacak ibadetler...

Kadir Gecesi yapılacak ibadetler nelerdir?

Kadir gecesi, Ramazan ayının son on gününde bulunan ve müslümanlar için çok önemli bir gecedir. Kuran-ı Kerim'in bu gece indirildiği inancıyla, Kadir gecesi yapılacak ibadetler de oldukça önemlidir. Peki, Kadir gecesi nasıl ibadet edilir?

KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

İşte, Kadir gecesi yapılacak ibadetler hakkında detaylı bilgiler:

1. Namaz: Kadir gecesi, her gece olduğu gibi namaz kılmakla başlar. Ancak, bu gece özellikle teravih namazı kılınması önerilir. Mümkünse cemaatle kılınan teravih namazı, daha fazla sevap kazandıracaktır.

Kadir gecesi namazı ise şu şekilde niyet edilebilir. Niyet ettim Allah rızası için ve bu gece kılacağım namaz hürmetine.

Yatsı namazı sonrası sahura kadar kılınması müstehap olan Kadir gecesi namazı şu şekildedir.

Birinci rekatta Fatiha Suresi ve arkasına 3 defa Kadir Suresi okunur.
İkinci rekatta Fatiha Suresi okunduktan sonra 3 defa İhlas Suresi okunur.
Üçüncü rekatta tekrar Fatiha Suresi ve arkasına 3 defa Kadir Suresi okunur.
Dördüncü rekatta ise Fatiha Suresi ve 3 defa İhlas Suresi okunur.

Namazı kılarken ikinci rekatta tahiyatta oturulur ve 11 kere selam verdikten sonra şu zikir okunur. ”Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe illahu vallahu ekber, Allahu ekber velillahil hamd.”

Daha sonra 100 defa İnşirah Suresi ve 100 defa da Kadir Suresi okunur.

2. Kur'an-ı Kerim okumak: Kadir gecesi, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olduğu için Kur'an-ı Kerim okumak da önemlidir. Bu gece, mümkün olduğunca çok sayıda sure okunmalıdır.

3. Dua etmek: Kadir gecesi, dua etmek için de en uygun gecedir. Müslümanlar, sevdikleri için, kendileri için ve bütün insanlık için dua edebilirler.

4. Sadaka vermek: Kadir gecesi, sadaka vermek için de uygun bir gecedir. Müslümanlar, bu gece insanlara yardım etmek ve sevap kazanmak için sadaka verebilirler.

5. İftar ve sahurda dua etmek: Kadir gecesi, Ramazan ayının son on gününde olduğu için iftar ve sahurda dua etmek de önemlidir. Bu gece özellikle iftar ve sahurda dua edilmesi önerilir.

7. Allah Teala’yı zikretmek: Mübarek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmemiz gerekir.

Âyet-i kerîmede buyrulur:

"O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin." (Bakara Sûresi 152)

Kelime-i tevhîd (لا اله الا الله) zikri de, hadîs-i şerîflerde devamlı tavsiye edilmiştir. Nitekim bunlardan birinde Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“لا اله الا الله zikrini çok tekrarlayarak îmânınızı yenileyin!” (Hâkim, Müstedrek, IV, 285/7657) buyurmuşlardır.

“Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber”
Anlamı: Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür

Hasbunallahu ve ni’mel vekil nimel Mevla ve ni’me’n nasîr “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. O ne güzel vekil, ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.”

“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”

Anlamı: Allah’ın kudret ve gücünden başka kudret ve güç yoktur, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyla elde edilir.

8. Helalleşmek

Kıyâmet gününün dehşet verici hesâbından selâmetle çıkabilmek için bilhassa kul haklarından sakınıp hak sahipleriyle helâlleşmek zarûrîdir. Bu mübarek geceler bunun için en güzel fısaltalrdır. Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz, bu hususta ümmetine pek çok tavsiyelerde bulunmuşlardır. Nitekim bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Kimin üzerinde bir din kardeşinin ırzı, nâmusu veya malıyla ilgili bir hak varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyâmet günü gelmeden evvel o kimseyle helâlleşsin!

9. Tevbe istiğfar etmek

Kadir gecesi rahmetin sağnak-sağnak indiği pek mübarek bir gecedir. Bu gece affedilmemiz için çokça tevbe ve istiğfar halinde bulunmamız gerekir.

Hazret-i Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de “Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim...” (Müslim, Zikir, 42) buyurarark her gün istiğfar etmemiz gerektiği vurgulamıştır.

“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”

ABD'de bir ilk: Hoparlörle 5 vakit ezan okunacak Pusetten düşen 4 aylık bebek kurtarılamadı Bahçelievler'de kolonlarının çatlak olduğu tespit edilen binanın yıkımı başlatıldı Bayramda hangi köprüler ve otoyollar ücretsiz olacak?