İstanbul'daki boğaz köprüleri, lösemiye dikkat çekmek için turuncu ışıkla aydınlatıldı
Lösemi hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri turuncu ışıklarla aydınlatıldı.
Her yıl, 2 ile 8 Kasım tarihleri arasında Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenip, bu etkinliklerde kamuoyunun lösemi konusunda farkındalık oluşturması ve bilinçlenmesi hedefleniyor.
Hastalığa dikkat çekmek amacıyla, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri turuncu renkli ışıklar ile aydınlatıldı.
Akşam saatlerinde başlayan uygulama sabahın ilk ışıklarına kadar devam edeceği öğrenildi.
Lösemi Nedir?
Lösemi bir tür kanseridir. Kanser kelime anlamıyla hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması anlamına gelir.Löseminin sebebi genellikle beyaz kan hücreleri veya kemik iliğiyle ilgilidir. Vücudumuzda bağışıklık sistemi için önemli olan beyaz kan hücreleri sağlıklı bir insanda diğer hücreler gibi belirli bir döngüyü takip ederler. Düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Vücudumuzdaki bakteri, virüs ve mantarlar gibi istilacı mikroorganizmalarla savaşırlar. Ancak lösemi söz konusuysa bu hücreler için sağlıklı döngü bozulur ve kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler vücuda zarar vermeye başlar. Bunun sebebi beyaz kan hücrelerini üreten kemik iliğinin düzgün çalışmıyor olmasıdır.
LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Löseminin belirtileri lösemi türüne göre farklılık gösterebilir. Ancak yaygın görülen belirtiler şunlardır;
Nedeni belli olmayan kilo kaybı,
Dinlenmeyle geçmeyen yorgunluk, halsizlik,
Sık tekrarlayan enfeksiyon,
Ateş ve titreme,
Kolayca morarma, şişme, kanama gibi ciltte hassasiyet,
Geçmeyen kemik ağrısı ve kemikte hassasiyet,
Gece terlemesi,
Ağrı yaratmayan lenf düğümleri (özellikle boyunda ve koltuk altında)
Löseminin belirtilerinin farklı yaş gruplarına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca vücudun farklı bölgelerine yayılmış lösemi yayılım gösterdiği bölgeye göre de belirti verebilir. Örneğin sinir sistemine yayılmış bir lösemide bu belirtilere ek olarak baş ağrısı, kas ağrısı, bilinç bulanıklığı gibi semptomlar da görülebilir.
LÖSEMİNİN NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Birçok kanser türünde olduğu gibi lösemide de kanser tek bir nedene bağlı kalınarak açıklanamaz. Genetik ve çevresel etkenlerin bir arada ele alınması daha doğru bir yaklaşımdır. Kanserin temel nedenin altında yatan mekanizma DNA hasarıyla açıklanabilir. Hücrelerimizdeki DNA, aldığı hasar veya geçirdiği mutasyonlar sonucunda hücreyi doğru yönetemez. Bölünmeleriyle ilgili doğru komutu alamayan hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlarlar.
Löseminin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte risk faktörleri şunlardan kaynaklı olabilir:
Kanser öyküsü,
Radyasyona maruz kalmak,
Bazı doğumsal genetik hastalıklar,
Kansere neden olduğu bilinen kimyasallara uzun süre maruz kalmak,
Ailede kanser geçmişi,
Kemoterapi geçmişi olmak.
Radyoterapi geçirmiş olmak
Sigara içmek
Miyelodisplastik Sendromlar ve bazı genetik geçişli hastalıklara sahip olmak.