İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar

İstanbul'da sarı taksi yetersizliği sebebiyle yolcular sorun yaşıyor. Yabancıya dolar üzerinden fiyat sunan taksiciler, yerli halka da yeni bir modayla açık arttırma sistemi uyguluyor. Bu kurnazlıkla birlikte 200 TL ücreti olan bir yer 400 liraya kadar çıkabiliyor. Halk, taksici esnafından her zamanki gibi şikayetçi. İşte detaylar...

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar

İstanbul'da kayıtlı 18 bin 395 adet sarı taksi var. Nüfusa oranla 800 kişiye bir tane araç düşüyor. 2022 yılının ilk 10 ayındaki verilere göre emniyet, jandarma ve İBB, toplamda 11 bin 757 kez taksici esnafına  yaptırımda bulunmuş. Yani taksicilerin yüzde 64'üne karşı bir şikayet durumu söz konusu.

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar - Resim : 1

İhbar nedenlerinin yüzde 61'inde yol ve yolcu seçmek, kısa mesafeye gitmemek ve kaba davranış yer alıyor. Ancak bu yakınmalardan ders almak yerine, bu şoförler her geçen gün yaptıkları kurnazlıkları genişletiyor. İzledikleri taktiklerle "yok artık" dedirtiyor. 

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar - Resim : 2

TAKSİMETREYİ AÇMADILAR

Esenyurt’ta ailesiyle taksiye binen bir yurttaş, giderken 200 lira ödediği yola dönerken 400 lira vermek zorunda kaldı. Taksicinin taksimetreyi açmayarak 400 TL talep ettiği vatandaş, yaşadığı mağduriyeti videoya çekti.

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar - Resim : 3

ALTERNATİF UYGULAMALAR DA FAYDA ETMİYOR

Tüketicilerin çare olarak gördüğü alternatif taksici uygulamaları da gayri resmi bir ücretlendirme sistemiyle çalışıyor. Böylelikle halk, ölüm ile sıtma arasında bir yere sıkışmış duruma düşüyor. Bir vatandaş alternatif uygulamalarla ilgili deneyimini şöyle anlattı:

“Uygulama üzerinden taksi çağırdım, bu esnada görünen rakam 210 TL’ydi. Bu şekilde sürüşü onaylayıp taksici arkadaşla buluştum. Yolculuk esnasında tutarın 300 TL olduğunu söyledi. Kabul etmeyeceğim bir tutarla yolculuk etmiş oldum.”

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar - Resim : 4

KABUL DE ETMİYORLAR

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise her zamanki gibi İstanbul'da bir taksi sorunu olmadığını söyledi.

Aksu, “Taksici taksimetrede ne yazarsa onu alır. Kanunen yasak, fiilen de böyle bir durum olduğunu duymadık. Taksimetreyi açarlar, yolculuk sonunda ücret neyse onu alırlar. Korsan taşımacılık uygulamaları var. Onun hakkında da hukuki işlemleri başlattık. Denetim yapıldığı zaman Emniyet tarafından yaptırım olur. Bu uygulama İBB’den izin almadı. Yolcularımıza da kullanmalarını tavsiye etmeyiz. İstanbul’da taksi yeterlidir. Bu konuda da yetkili UKOME’dir. İstanbul’da taksi değil trafik sorunu var" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yeni bir taksi rezaleti: Ücreti kafalarına göre arttırıyorlar - Resim : 5
Eyüp Aksu
İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
Tavşan dağa küsmüş olsa da bu kez kuşun haberi oldu Morkomedyen: Kendim olmaktan dolayı çok şey kaybediyorum | İlknur Yılmaz ile Anlat Bakalım Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni kafesi Balbuck gündem oldu Son dakika! Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem