Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi?

Işık saçan köpek balığı hakkındaki bilgiler merak ediliyor. Antalya'da bir balıkçı tarafından yakalanan Işık saçan köpek balığı için uzman isim merak edilen soruları cevapladı. Peki, Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi?

Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi?

Işık saçan köpek balığı aslında yeni keşfedilen bir köpek balığı türü. 2021'de keşfedilen Işık saçan köpek balığı, biyolüminesans yeteneği ile ilgi uyandırmıştı. Antalya'da bir vatandaş tarafından yakalanan köpek balığı türü, kırmızı listede yer alıyor. Peki, Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi? İşte detaylar...

IŞIK SAÇAN KÖPEK BALIĞI NEDİR?

Yeni Zelanda'nın doğu kıyısında 2021 yılında biyolüminesans olarak adlandırılan, kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesiyle etrafa ışık yayma yeteneği keşfedilen küt burunlu köpek balığı cinsi.

180 cm’ye kadar büyüyen küt burunlu köpek balığı biyolüminesans gerçekleştirdiğinde “dünyanın en parlak omurgalısı” ünvanını elde etti. Biyolüminesans gerçekleştirebilmesinden ötürü araştırmacılar bu türü “ışıklı dev köpek balığı” olarak adlandırdı. Okyanusun 200 ile 1000 metre derinliklerinde “alacakaranlık” kuşağı denilen güneş ışığının ulaşmadığı bölgede yaşayan bu türün hayatta kalmak için parıldayabildiği tahmin ediliyor.

Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi? - Resim : 1

Bilim insanları, bilinen bir potansiyel avcısı olmayan “ışıklı dev köpek balığı” türlerinin, okyanus tabanında yiyecek ararken tabanı aydınlatma ya da avına yaklaşırken gizlenmek için parladığı tahmininde bulunuyorlar.

Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi? - Resim : 2

IŞIK SAÇAN KÖPEK BALIĞI TEHLİKELİ Mİ?

Dr. Mehmet Gökoğlu, biyolüminesans yöntemiyle ışık saçma yeteneğine sahip bu balığın yaşamını dip sularda sürdürdüğünü kaydetti. Gökoğlu, söz konusu türün Akdeniz'de nadir yakalanan köpek balığı cinsinden olduğunu aktararak, “Tehlikesi yok çünkü çok derinde yaşıyor.

Işık saçan köpek balığı nedir, tehlikeli mi? - Resim : 3

“KIRMIZI LİSTEDE YER ALIYOR”

Küt burunlu köpek balığının derin sularda yaşadığını belirten Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, biyolüminesans yöntemiyle ışık saçma yeteneğine sahip bu balığın yaşamını dip sularda sürdürdüğünü kaydetti. Gökoğlu, söz konusu türün Akdeniz’de nadir yakalanan köpek balığı cinsinden olduğunu aktararak, “Tehlikesi yok çünkü çok derinde yaşıyor. Sığ sulara girmez. Genellikle yaşamını dipte geçirir ve oradaki canlılarla beslenir. Biyolojik olarak ışık saçan bir tür. Işık saçtığı için diğer balıkları kendine cezbettiriyor. Bu balık tüm denizlerde var. Yaklaşık 2,5-3 metreye kadar büyüyebilen bir balık. Az yavru veren balıklardan birisi. Çok sık yakalanan bir balık değil. Koruma altında ve kırmızı listede yer alıyor” ifadelerine yer verdi.

İzmir'de korkutan deprem! Sel sonrası heyelan: 1 ölü Denizli'deki bir markette aniden dans etmeye başlayan kadın konuştu: Kendimi kaybettim Şehit cenazesinde tartışma yaratan anlar