Akşam ezanı kaçta okunuyor, oruç kaçta açılacak?

Akşam ezanı saat kaçta okunuyor merak ediliyor. Bugün Regaip Kandili. Mübarek kandili ibadetle geçirmek isteyenler, gününü de oruçlu geçiriyor. Akşam ezanı ile orucunu açacak vatandaşlar, iftara ne kadar kaldı araştırıyor ve iftar vaktini sorguluyor. İşte 26 Ocak 2023 Diyanete göre il il akşam namazı (İFTAR) vakitleri...

Akşam ezanı kaçta okunuyor, oruç kaçta açılacak?

Regaip Kandili için oruç tutan vatandaşlar, akşam ezanı vaktini araştırıyor. Bu akşam, mübarek Regaip Kandili dualar, ibadetler ile idrak edilecek. Akşam ezanı ile birlikte iftar vakti girmiş olacak ve kandil orucu tutanlar orucunu açacaklar. Peki, akşam ezanı saat kaçta okunuyor? İftara ne kadar kaldı? 26 Ocak 2023 Diyanet il il akşam ezanı vakitleri...

AKŞAM EZANI SAAT KAÇTA OKUNUYOR?

Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, Ebû Hanîfe’ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur” (Tirmizî, Salât, 2; 282) buyurmuştur. Bir rivayette de Hz. Peygamber (s.a.s.), yatsı namazını şafağın kaybolmasından sonra kılmıştır (Darekutnî, I, 496).

DİYANET İL İL İFTAR VAKİTLERİ

Oruç açma vakti olan iftar vakti, akşam ezanı ile girer. Diyanete göre 26 Ocak Perşembe günü İstanbul iftar vakti 18.19, Ankara iftar vakti 18.06, İzmir iftar vakti 18.33'tür. Yaşadığınız il ve ilçeye göre akşam namazı vaktini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

Diyanete göre il il akşam ezanı - iftar vakitleri

Oruç Duası

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı.

Bu duanını anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.

Diğer yandan iftar duası okuyarak orucunu açmak isteyenler şu duayı okuyabilirler:

"Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema ahhertü."

Anlamı: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."

En güncel, en yeni kandil mesajları! Baharın müjdecisi leylekler Aydın'da! Uyuşturucu kullanım yaşının 10'a düştüğü iddia edildi Hristiyan geldi Müslüman döndü