İETT'de, mağazada, dersin ortasında... Cringe dans videoları hızla yayılıyor! Gençler bunu neden yapıyor? Uzman Psikolog Sinem Deniz Haberet.com'a değerlendirdi
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da İETT otobüsünde kaydedilen gençlerin dans videosu sosyal medyayı adeta salladı. Bu gibi kamusal alanlarda kayda geçen görüntüler toplumda tepkiye yol açıyor. Gençler, sosyal medyada 'cringe' olarak tabir edilen hareketleri neden yapıyor, videolar neden trend oluyor? TikTok ile yaygınlaşan hatta çoğu kez akıma dönüşen bu durum gençlere nasıl zarar veriyor? Uzman Psikolog Sinem Deniz, Haberet.com'a değerlendirdi.
Dersin ortasında tahtaya kalkıp öğretmeninin etrafında dans etmeye başlayan bu öğrenciyi hatırlarsınız. Gencin öğretmenine yaptığı saygısızlık sosyal medyada tepkiye neden olmuştu.
Bu gençler de mağazanın ortasında bir anda dans etmeye başlıyorlar. TikTok'ta yayınlanan videoda çevredekilerin farklı gözlerle gençlere baktığı ancak bu durumu umursamadıkları görülüyor.
İETT OTOBÜSÜNDE DİREK DANSI
Son olarak Kadıköy'de kaydedilen görüntüler hala hafızalarda. Çift katlı İETT otobüsünün üst katında yolculuk yapan grup, dakikalarca şarkı söyleyip dans etmiş, o anlar da sosyal medyanın gündemine oturmuştu.
Koltukların üzerine çıkan, otobüsün içerisindeki direkte de dans eden grubun eğlencesi kameraya yansırken otobüsteki bazı yolcular grubun dansını şaşkınlıkla karşılamıştı.
GENÇLER KARŞI CİNSİN DİKKATİNİ Mİ ÇEKMEK İSTİYOR?
Peki ama gençler neden böyle davranıyor? Bu davranışların altında yatan sebepleri Uzman Psikolog Sinem Deniz'e sorduk. Deniz, görüşlerini samimi bir şekilde Haberet.com ile paylaştı. İşte Deniz ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:
Son zamanlarda kamusal alanlarda gençlerin dans ettiği videolara sıkça rastlar olduk. Bazen eleştiriliyor bazen takdir görüyorlar. Gençler bunu neden yapıyor?
- Sokaklarda, kamusal alanlarda dans eden geçlere uluslararası medyada da sıkça rastlıyoruz.
Bunun altında yatan sebeplerin başında gençlerde var olma isteği yer alıyor. İyi ya da kötü. Varlıklarını onaylatmak istiyorlar. Varoluşsal sorunlarıyla başa çıkmak istedikleri için bu tür tavırlar sergiliyorlar. Aslında bir bakıma aidiyet geliştirmek istiyorlar.
Bu tür davranışları kamusal alanlarda sergilemelerinin özel bir sebebi var mı?
- Onaylanma isteği gençlerde daha yoğun olur. Onlar da bu tür davranışlarla kendilerini onaylatmaya çalışıyor.
Karşı cinsin dikkatini çekmek istiyor olabilirler mi?
- Tabi hem karşı cinsin, hem kendi cinsinin, hem de çevrede o an kim varsa onun dikkatini çekmeye çalışıyor genç. Ama yine de şöyle değerlendirmek daha doğru olur: Toplumda kabul görme istediği. Toplumun onların sesini duymasını istiyorlar.
Gençleri o an hangi duygu yönetiyor?
- Bunun altında öfke de var. Toplumun onları eleştiren bakışlarına aldırmadan hareket etmeleri öfkelerinin tetiklendiğini gösteriyor.
Bu gençleri bir gruba dahil edebilir miyiz? (Ailede problemi olan, çocukluk travması taşıyan)
- Spesifik olarak bir gruba dahil etmek doğru olmaz ama genel olarak çocukların ailede görünme isteği olabilir. Ailede görünmeyen çocuk, aidiyet duygusundan yoksun kalan çocuk dışarıda var olmak isteyebilir.
Sosyal medyanın etkisini tartışacak olursak... (Ünlü ve popüler olma arzusu)
- Sürü psikolojinin etkisi var diyebiliriz. Başkasında gördüğünü kendisinin de yapmak istediğini görüyoruz. Popülaritenin arttığı durumlarda bunu yapma isteği artıyor.
Gençler bunları yaparak kendilerine zarar veriyorlar mı?
- Gençler bunların farkında değil. Bu şekilde rahatlıyorlar. Takdir görme duygusu yaşadığı için video çekmeye devam ediyor.
TikTok yasaklanmalı mı?
- Sınırlandırılabilir. Menfaati olan bir şey mi buna bakmalıyız. Sınırlanmadığı durumlarda çok çirkin görüntülere maruz kalıyoruz. Bu da kültürel yozlaşmaya zemin hazırlıyor.