İdari izin nedir, kimleri kapsıyor? İdari izin özel sektör için de geçerli mi? 9 günlük bayram tatili idari izin mi?

İdari izin nedir, ne demektir araştırması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram tatili açıklaması sonrasında gündeme geldi. Açıklamaya göre 9 günlük bayram tatili idari izin kapsamında olacak. Vatandaşlar, idari izin kimleri kapsıyor, özel sektör dahil mi merak ediyor. Peki, idari izin ne demektir? İşte detaylar...

İdari izin nedir, kimleri kapsıyor? İdari izin özel sektör için de geçerli mi? 9 günlük bayram tatili idari izin mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı tatili için "Salı günkü yarım günü ve pazartesi gününü bayram tatiline ekleyerek kamu çalışanlarımıza 9 günlük rahatça değerlendirebilecekleri bir vakit verdik." dedi. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ile birlikte özel sektörde çalışan vatandaşlar, idari izin ne demektir, özel sektörü kapsıyor mu araştırmaya başladı. Peki, idari izin nedir, kimleri kapsar?

İdari izin nedir, kimleri kapsıyor? İdari izin özel sektör için de geçerli mi? 9 günlük bayram tatili idari izin mi? - Resim : 1

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

İdari izin nedir, kimleri kapsıyor? İdari izin özel sektör için de geçerli mi? 9 günlük bayram tatili idari izin mi? - Resim : 2

İDARİ İZİN RESMİ TATİL SAYILIR MI?

Kanuni tatillerde yasal süreler durmaktadır. Örnek olarak bir şeye itiraz edeceksiniz ve 7 gün süreniz var. Bu sürenin bitişi kanuni tatile denk gelirse süreniz işlemez ve ilk iş gününe kadar uzar. Ancak idari tatilde süreler işler ve sanki tatil değilmiş gibi işlemeye devam eder. Bu hususa dikkat edilmezse hak kaybı yaşanabilir. Bu yüzden kamu kurumları genel itibariyle nöbetçi memurlar görevlendirmektedir.

Ne yazık ki idari tatil ve resmi tatil oldukça fazla karıştırılan kavramlardır. Kısaca belirtmek gerekirse: Resmi tatilde bütün iş yerleri tatil iken, idari tatilde kurumlar kapanmıyor, işler normal mesaideki gibi devam ediyor. 

İdari izin nedir, kimleri kapsıyor? İdari izin özel sektör için de geçerli mi? 9 günlük bayram tatili idari izin mi? - Resim : 3

İDARİ İZİN ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSIYOR MU?

İdari izin, sadece kamu çalışanları için geçerli olup özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece devlet memurları değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.

Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün oldu, 9 güne çıkarıldı mı? Az önce deprem nerede oldu son dakika 20 Mart 2024? Bugün hava nasıl olacak 20 Mart 2024? Yağışlar ne kadar sürecek? 3 kente kış geri döndü!