Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri

Hümeze Suresi, Kur'an-ı Kerim 104. suresidir. İniş sırasına göre 32. sure olan Hümeze Suresi, dokuz ayettir. Sureye ismini veren "Hümeze", insanları arakadan çekiştiren, ayıplayan kimse anlamına gelir. Bu günahı işleyenlerin başına gelecekleri anlatan Hümeze Suresi okunuşu ile ezberleyebilir, Türkçe anlamını öğrenebilirsiniz. İşte Hümeze Suresi okunuşu, meali, fazileti...

Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri

Hümeze Suresi, Mekke döneminde inmiştir. Hümeze Suresi konusu nedir? Hümeze suresini okumanın faziletleri nelerdir? Hümeze Suresi neden indirilmiştir ve özellikleri nelerdir? Hümeze Suresi ne zaman ve niçin okunur? İşte Hümeze suresi okunuşu, Türkçe meali, fazileti ve faydaları…

Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri - Resim : 1

HÜMEZE SURESİ OKUNUŞU

Bismillâhirrahmanirrahim.

1-2) Veylun li kulli humezetin lumezetin. Ellezî cemea mâlen ve addedehu.

3) Yahsebu enne mâlehû ahledehu.

4) Kellâ le yunbezenne fîl hutameti.

5) Ve mâ edrâke mâl hutametu.

6-7) Nârullâhil mûkadetu. Elletî tettaliu alâl ef’ideti.

8-9) İnnehâ aleyhim mu’sadetun. Fî amedin mumeddedetin.

Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri - Resim : 2

HÜMEZE SURESİ TÜRKÇE MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1-2) Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline! O ki mal toplamış ve onu sayıp durmuştur.

3) (O), malının kendisini ebedî kılacağını zanneder.

4) Hayır! Andolsun ki o, Hutame’ye atılacaktır.

5) Hutame’nin ne olduğunu bilir misin?

6-7) Allah’ın, tutuşturulmuş, (yandıkça) tırmanıp kalplerin ta üstüne çıkan ateşidir.

8-9) Onlar (bu ateşin içinde) uzatılmış sütunlara bağlanmışlar ve o vaziyette o (ateş) üzerlerine kapatılmıştır.

Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri - Resim : 3

HÜMEZE SURESİ KONUSU

Sûrede insanları küçümseme, kusur arama gibi davranışlar eleştirilmekte; servete güvenme ve onu yanlış yolda kullanmanın kişiye ne büyük zararlar getireceği anlatılmaktadır.

HÜMEZE SURESİ FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur;

“Her kim Hümeze suresini okursa, Allah’u Teala, Muhammed ve Ashabı ile alay edenlerin sayısınca kendisine on hasene verir.” (Ebû Suud Tefsiri)

Nazar değen veya kendisine nazar değdiğini düşünen kimse 7 kere Hümeze suresini okursa Allah’ın izniyle nazar ortadan kalkar.

Bir kimsede nazar veya göz değmesi isabet ettiği zaman ‘Veylün likülli hümezetin…’ suresini 3, 5 veya 7 kere okursa, Allah’ın izniyle o kimse şifa bulur. Okuyan kimse ve rahatsız olan kimse ihlaslı bir şekilde ve tam bir itikat sahibi olmaları gerekir.

İftiraya uğrayan kimse 21 defa Hümeze suresini okursa iftiradan kurtulur.

Farz ve Nafile ibadetlerden sonra okunmaya devam edilirse, mal ve rızkın artmasına vesiledir.

Hümeze Suresi Arapça Türkçe okunuşu, meali, fazileti, tefsiri - Resim : 4

HÜMEZE SURESİ TEFSİRİ

Diyanetin tefsirine göre Hümeze suresindeki "veyl" kelimesi "Vay haline!" diye çevrilmiştir. Veyl kelim anmalı olarak, "çetin azap, helâk, yok olma, rezil rüsvâ olma, cehennemde bir vadi, beddua" anlamlarına gelmektedir.

"Arkadan çekiştiren" diye çevirilen hümeze kelimesi "birini arkasından çekiştirmek, kaş göz, el kol işaretleriyle onunla alay etmek, aşağılamak" mânalarına gelir ve "insanları arkadan çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini yaralamayı alışkanlık haline getiren, bundan zevk alan kimse" anlamlarında kullanılır.

Hümeze suresinin 2. ve 3. ayetlerinde, servetinin çokluğuna gururlanıp insanlarla alay eden kimselerin aynı zamanda helâl haram demeden mal toplayan, onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik ederek onu hayır yolunda harcamaktan kaçınan, fakirin hakkını vermeyen ve servetinin kendisini ebedîleştireceğini sanan kimseler olduklarını da ifade etmektedir.

4. ayetin başındaki "kellâ" kelimesi "Hayır" anlamına gelmekte ve asıl gerçeğin yukarıda nitelikleri anlatılan o bedbaht inkarcının düşündüğü gibi olmadığını gösteren bir uyarı amacı taşır. Nitekim devamında onun mutlaka cehenneme atılacağı bildirilmektedir.

5. ayetteki soruyla cehennemin son derece korkunç bir yer olduğuna vurgu yapılmıştır. Burada dünyadayken gönül incitip yürek yakan suçluların, günahkârların uzun direklere, sütunlara bağlandıkları, ateşten kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığı bir cehennem tasviri yapılmaktadır.

 

İntihar girişiminde bulunan Ekincan Arslan (Sansar Salvo) müzik kariyeri, hayat hikayesi Erzurum'da mest eden gökkuşağı tepeleri! Benzeri sadece Çin'de var 10 GB ücretsiz internet başvurusu nasıl yapılır? 10 GB ücretsiz internet başvuru şartları nelerdir? Vergisiz telefon ve bilgisayar başvurusu nasıl, nereden yapılır, şartları nelerdir?