Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri ve tedavisi nedir?
Hipotermi nedir, nasıl olur merak ediliyor. Deprem bölgesinde göçük altında veya kurtulan vatandaşlar için tehlike oluşturuyor. Soğuk hava şartları ile karşı karşıya kalan kişilerin hipotermiye yakalanması an meselesi. Vücut sıcaklığının düşmesiyle gerçekleşen hipotermi, ani müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Peki hipotermi nedir, nasıl olur? Hipotermi belirtileri ve tedavisi nedir? Hipotermi riskini azaltmak ya da yakalanmamak için ne yapmak gerekir? İşte hipotermi hakkındaki bilgiler...
Hipotermi, vücudun ürettiğinden daha hızlı ısı kaybetmesi halinde oluşan ve acil şekilde müdahale edilmesi gereken tehlikeli bir durumdur. Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle bölgedeki kurtulan ve enkaz altındaki vatandaşlar, hipotermi tehlikesi ile altında. Hipotermiye yakalanan kişiye kısa zamanda müdahale edilmesi gerekir. Hipotermi çeşitleri, vücut sıcaklığına göre değişir. İşte hipotermi belirtileri, tedavisi ve bilinmesi gerekenler...
HİPOTERMİ NEDİR?
Hipotermi merkezi vücut sıcaklığının 35°C altına düştüğü acil tıbbi bir durumdur.
HİPOTERMİ SEBEPLERİ NELER?
Soğuk bir ortamda bulunmak
Soğuk suya düşmek, soğuk suda yüzmek
Islak kıyafetlerle uzun süre kalmak
Havanın soğukluğuna uygun olarak seçilmemiş olan kıyafetler, vücudun soğuk yüzeylerle temas etmesi
Soğuk, şiddetli rüzgarla uzun süre temas etmek
Aşırı yorgunluk, yetersiz ve dengesiz beslenme
Alkol ve uyuşturucu kullanımı
Özellikle bebekler için soğuk yatak odalarında uyumak
HİPOTERMİ NASIL ANLAŞILIR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hafif hipotermi için (35-32°C) belirtileri
Kan damarlarının ciltte daralmasıyla birlikte soluk alışverişinin hızlanması
Konuşma ve koordinasyonla ilgili bazı zorluklar
Ekstremitelerde uyuşma
Halsizlik, bilinç bulanıklığı
Konsantrasyon zorluğu
Rahatsızlık veya ağrı hissi
Titreme
Kalp atımı sayısı artar
Tansiyon yükselir
Orta derecede hipotermi için (32-28°C) belirtileri
Azalan bilinç durumu
Tüm semptomlarda artan zorluk (örneğin, basit görevleri yerine getirememe, geveleyerek, kekeleyerek konuşma)
Ana organlara giden kanla bağlantılı olarak böbreklerde artan iş yükünün bir sonucu olarak idrar kaçırma olabilir.
İrileşmiş gözbebekleri
Titreme görülmez
Yavaşlayan kalp atış, solunum hızı ve düşük tansiyon.
Şiddetli hipotermi için (28°C in altında ) belirtileri
Kişi koma haline geçer.
Kalp ve solunum durması meydana gelebilir.
Göz bebeğinde ışığa karşı bir tepki oluşmaz.
Refleksler tümüyle kaybolur.
HİPOTERMİ TEDAVİSİ NEDİR?
Dış ortamda soğuğa maruz kalmış birini görürseniz ilk olarak 112’yi arayın ve yardım talep edin. Hastanın acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabilir.
Hastanın solunumunu ve kalp atımını kontrol edin. Eğer biliyorsanız ve gerekliyse hastaya kalp masajı yapmaya başlayın, solunumunu açmaya çalışın.
Hastayı kapalı, kuru ve sıcak bir ortama taşıyın.
Üzerinde ıslak giysiler varsa çıkarın ve hastayı kurulayın. Islak elbiseler vücuttaki ısı kaybını 25 kat arttırmaktadır.
Vücudun ısı kaybını engellemek için hastayı kuru giysiler ve battaniyeler ile sarın.
Bilinci açıksa ve yutabiliyorsa hastaya çay benzeri sıcak içecekler içirin ve çikolata gibi bol enerji veren gıdalar yemesini sağlayın. İçecek kesinlikle alkol içermemeli.
Hipotermide yapılmaması gerekenler
Hastayı bir anda sıcak banyoya sokmayın.
Hastanın bacaklarına masaj yapmayın.
Hastayı ısıtma cihazlarının çevresine koyup yoğun ısıya maruz bırakmayın.
Hastaya kesinlikle alkol, sigara ya da herhangi bir tütün ürünü vermeyin.
HİPOTERMİDEN NASIL KORUNULUR?
Soğuk havaya çıkarken
Sıkı giyinin: Vücut ısınızı vücudunuzun açık kalan, özellikle baş, yüz ve boyun kısımlarından hızlıca kaybedebilirsiniz. Bunu önlemek için bere, atkı ve yüz maskesi kullanın. Eldiven takın.
Aşırı efor harcamayın: Çok terlemenize neden olan aktivitelerden kaçının. Islak giysiler ve soğuk havanın birleşimi, vücut ısısını daha hızlı kaybetmenize neden olabilir.
Katmanlı giyinin: Bol, katmanlı, hafif giysiler giyin. Dış katman olarak sizi rüzgardan koruyabilecek sıkı dokunmuş, su geçirmez malzemeden yapılmış giysiler tercih edin. İç katman olarak ise yün, ipek giysiler vücut ısısını pamuktan daha iyi tutarlar.
Kuru kalın: Mümkün olduğunca kuru kalmaya çalışın. En kısa zamanda ıslak kıyafetlerinizden kurtulun. Ellerinizi ve ayaklarınızı kuru tutmaya özellikle dikkat edin. Su ve kar geçirmez botlar giyin.
Soğuk suya düşerseniz
Suyun hipotermiye neden olması için aşırı soğuk olmasına gerek yoktur. Normal vücut ısınızdan daha soğuk su, ısı kaybetmenize neden olur. Suya düşerseniz aşağıdaki yönergeleri takip ederek hayatta kalmaya çalışın:
Bir deniz aracına binerken mutlaka can yeleği takın. Can yeleği, enerji kullanmadan yüzmenizi sağlar ve sizi soğuktan yalıtır. Böylece soğuk suda daha uzun süre hayatta kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca yardım çağırmak için can yeleğine bir düdük bağlayın.
Mümkünse eğer tekneye ya da yüzen bir nesneye tırmanarak sudan çıkmaya çalışın.
Güvenli bir bölgeye, bir tekneye, bir kişiye ya da bir can yeleğine yakın değilseniz yüzmeyin. Yüzmek enerjinizi harcamanıza ve hayatta kalma sürenizi kısaltabilir.
Yardım için beklerken ısı kaybını azaltmak için ısı kaçışını azaltma pozisyonu (Heat Escape Lessening Position-HELP) olarak bilinen vücut pozisyonunu korumaya çalışın. Bunun için; Gövdenizi korumak için dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Eğer can yeleği takıyor ve bu pozisyonu yapamıyorsanız, bacaklarınızı sıkıca bir araya getirin, kollarınız yanlarınızda ve başınıza geride dursun.
Eğer başka insanlarla soğuk suya düştüyseniz, sıcak kalmak için yüzleriniz birbirinize bakacak şekilde sıkı bir daire oluşturun.
Sudayken giysilerinizi çıkarmayın çünkü, sizi sudan yalıtırlar. Toka, düğme ya da fermuarlarınızı sıkıca kapatın. Mümkünse kafanızı örtün. Giysilerinizi ancak güvenli bir şekilde sudan çıkabildiğiniz zaman çıkarın ve kurutmaya çalışın.