Hicri Yılbaşı ibadetleri: Hicri Yılbaşı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Hicri Yılbaşı, İslam alemi için önemli bir gecedir. Hicretin başlangıcı, Hicri Yılbaşı olarak kutlanır. 1446 Hicri yılına girilirken mübarek geceyi ibadetle geçirmek isteyenler Hicri yılbaşı nasıl kılınır, kaç rekattır merak ediliyor. İşte Hicri Yılbaşı namazı kılınışı...

Hicri Yılbaşı ibadetleri: Hicri Yılbaşı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Hicri Yılbaşı, bu gece idrak edilecek. 1446 Hicri yılına girileceği geceyi ibadet ve dua ile değerlendirmek gerekir. Yapılacak ibadetler arasından Hicri Yılbaşı namazı ilk sırada yer alıyor. Peki, Hicri Yılbaşı ne zaman, nasıl kılınır, kaç rekattır?

HİCRİ YILBAŞI NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

7 Temmuz 2024 Pazar Muharrem ayının yani Hicri yılın ilk günüdür. Hicri yılbaşı namazını 6 Temmuz 2024 Cumartesi gecesi kılarız. Yani Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gecedir. Pazar günü ise Hicri yılın ilk günüdür. Aynı zamanda Muharrem ayının ilk günüdür.

Bu ay senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ve yatsı arasında ( yani zilhicce’nin son gününü, Muharrem’in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için iki rekat namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır: “Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; avfı ilahine, feyzi ilahine, mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için; Allahu Ekber “

İlk gece namazı her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayet el Kursi, 10 İhlas okunarak 10 rekat kılınır. İlk gününde ise 2 rekatlı Hicri yeni yıl niyetiyle namaz kılınabilir.

Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edildiğine göre, Rasûlüllâh (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan Ayı’nın orucundan sonra en faziletli oruç, ‘Allah’ın Ayı’ olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlarının dışındaki en faziletli namaz ise, gece (teheccüd) namazıdır.”

NAMAZ DAN SONRA 11 DEFA:

La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir.

11 İstiğfarı şerif,

11 Salevatı şerife, okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

Hicri yılbaşında nasıl dua edilir? Hicri yılbaşı okunacak dualar neler? Muğla'da korkutan deprem: Kaç büyüklüğünde, ne zaman oldu? Alibeyköy'de 4 katlı binada yangın Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak, yağış var mı?