Göz damlası orucu bozar mı?

Göz damlası orucu bozar mı merak ediliyor. Ramazan'ın ilk günü orucu bozan durumlar araştırılmaya başlandı. Diyanet, oruçluyken göz damlası kullanımı hakkında açıklama yaptı. Peki, göz damlası orucu bozar mı? Orucu bozan şeyler nelerdir?

Göz damlası orucu bozar mı?

Ramazan ayı başladı. Vatandaşlar, ibadetini yerine getirirken orucu bozan durumları araştırıyor. Bazı kişilerin kullanmak zorunda kaldığı göz damlası, orucu bozar mı merak edilen konulardan birisi. Diyanet, merak edilen bu konuya cevap verdi. Peki, oruçluyken göz damlası kullanılır mı?

GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.

GÖZ DAMLASI VE ASTIM İLACI KULLANIMI HAKKINDA DİYANETİN FETVASI

Din İşleri Yüksek Kurulu 28/12/1994 günü Kurul Başkanı İsmail ÖNER 'in başkanlığında toplandı. Göz damlasının ve astımlı hastaların nefes alabilmek İçin kullanmak zorunda oldukları, ağıza küçük zerrecikler halinde püskürtülerek (sprey olarak; aldıkları ilaçların orucu bozup bozmayacağı hususlar, Kurulumuzca incelendi.

Yapılan müzakere sonunda:

1) Mütehassıs göz tabiplerinden alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilacın miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20 si olan 50 milcrolitre) oluşu ve bunun bir kısmının gözün kırpılmasıyla dışarıya atıldığı, bir kısmının gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve burun mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alındığı ancak yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının sindirim kanalına ulaşabilme ihtimalinin bulunduğu dikkate alınarak, İslam fakihlerinin de belirttiği gibi göz damlasının orucu bozmayacağına;

2) Bir kısmı ağız cidarında emilerek yok olacak kadar az olması ve esasen yutulmadıkça ağıza alman suyun orucu bozmadığı ve orucun teşri hikmeti dikkate alınarak, astımlı hastaların ağıza püskürtülerek aldıkları ilacın da orucu bozmayacağına;
Karar verildi.

Aydınlı işletmeci isyan etti Diş fırçalamak orucu bozar mı? İzmir'de ilk iftara ne kadar kaldı? 2023 Ramazan imsakiyesi Gaziantep'te ilk iftar saat kaçta?