Gebze il olacak mı? Gebze nerede, hangi ile bağlı?

Gebze il olacak mı sorusu son günlerde gündeme çok sık geliyor. Türkiye'deki 81 olan il sayısının yüze çıkarılacağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin demeci sonrasında konuşulmaya başlandı. Peki, Gebze il olacak mı, Gebze nerede, hangi ile bağlı?

Gebze il olacak mı? Gebze nerede, hangi ile bağlı?

MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yaptığı grup konuşmasında; “biz il sayısı 100 olan, nüfusu da 100 milyona ulaşmış bir Türkiye hedefliyoruz' ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler ile il sayısının yüze çıkarılacağı varsayıldı. Akla ilk gelen ilçelerden Gebze il olacak mı sorgulanıyor. İlçenin il olabilmesi bazı kriterle bağlı. Peki, Gebze il olacak mı?

GEBZE İL OLACAK MI?

Bahçeli'nin açıklaması sonrasında il olabilecek ilçeler gündeme geliyor. Fakat şu ana kadar adı geçen kesin bir ilçe yok. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.

Gebze il olacak mı? Gebze nerede, hangi ile bağlı? - Resim : 2

GEBZE NEREDE, HANGİ İLE BAĞLI?

Gebze, Marmara Bölgesinde İzmit Körfezi'nin Kuzey Batısında yer alan ve Kocaeli iline bağlı olan zengin bir tarihi geçmişe sahip, ekonomisi büyük oranda sanayiye dayalı, Türkiye'nin hızla gelişen ve büyüyen bir ilçesidir. Doğusunda Dilovası ilçesi, batısında Darıca, Çayırova, İstanbul iline bağlı Pendik ve Tuzla ilçeleri, Kuzeyde ise İstanbul iline bağlı Şile ilçesi yer almaktadır. Gebze'nin yüzölçümü, 426.29 km2 olup, rakım ise ilçe merkezinde 190 metredir.

TÜİK tarafından yapılan ADNK'a göre 2020 yılı sonunda Gebze ilçe nüfusu 392.945 olmuştur. Gebze bölge nüfusu ise 799.075 olmuştur.

Mersin'de korkutan fabrika yangını söndürüldü: 6 kişi yaralandı ChatGPT ile sınav çözmeye yeltenip yakalandı MasterChef All Star saat kaçta başlayacak? Sivas'ta kurban için hayvan pazarı açılmayacak