Gassal maaşları ne kadar? Ahmet Kural'ın Baki'siyle merak konusu oldu
TRT'nin dijital platformu Tabii'nin yeni dizisi "Gassal", hikayesi ve başrol karakteri Baki'ye hayat veren Ahmet Kural'ın etkileyici oyunculuğuyla gündem oldu. Senaryonun etkisinden kurtulamayan milyonlarca izleyici Gassal dizisini sosyal medyada trend topic listesinde tutarken gassalların ne kadar maaş aldıkları da merak konusu oldu. Meslekte kademeye göre maaşın arttığı görüldü.
TRT'nin dijital platformu Tabii'nin yeni orijinal dizisi "Gassal", kısa süre içinde 9 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Senaryosunu Sümeyye Karaaslan'ın kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Selçuk Aydemir'in oturduğu, başrol Baki'ye ise Ahmet Kural'ın hayat verdiği dizi izleyenlerde derin izler bıraktı.
"ÖLÜNCE BENİ KİM YIKAYACAK?"
"Ölünce beni kim yıkayacak?" sorusunun peşine düşen bir gassal Baki'nin kara mizahla dramı harmanlayan hikayesini anlatan dizi, yayınlandığı günden itibaren sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor.
9 MİLYONDAN FAZLA İZLENDİ
Dizinin ilk bölümü ve dizide Şahin Kendirci tarafından seslendirilen "İçim Yanar" adlı müzik klibi Tabii resmi YouTube kanalında 9 milyondan fazla görüntüleme aldı.
İlk bölümü izlemek için tıklayın
Şahin Kendirci'nin seslendirdi "İçim Yanar" klibini dinlemek için tıklayın
GASSALLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR?
Diziyle birlikte ölüleri yıkayan gassallık mesleğine merak arttı. En çok merak edilenler arasında ise gassalların maaşı yer aldı.
Gassal maaşları, çalıştıkları kuruma, tecrübe sürelerine, eğitim seviyelerine göre değişkenlik gösterebilir.
EN DÜŞÜK GASSAL MAAŞI 30 BİN TL
Genel olarak, yeni başlayan bir gassalın maaşı yaklaşık 30.000 TL civarında başlar. 3 yıl ve üzeri tecrübesi olan bir gassal 42.500 TL, 6 yıl ve üzeri tecrübesi olan bir gassal 45.000 TL, 25 yıl ve üzeri deneyimli bir gassal ise 47.000 TL kazanabilir.
GASSAL MEMURU OLMAK İÇİN NE GEREKİYOR?
Gassal olabilmek için belirli şartlar ve eğitimler gerekiyor. İlk olarak, ortaöğretim kurumlarının İmam Hatip bölümünden mezun olmak ya da en az ortaöğretim kurumlarından mezun olup MEB onaylı Cenaze Hizmetleri Eğitimi Tamamlama Belgesine sahip olmak gerekiyor.
GASSAL OLMAK İÇİN KPSS ŞARTI VAR MI?
Ayrıca, gassal olabilmek için vardiyalı sistemde çalışmaya engel bir durumun olmaması ve KPSS'den en az 60 puan almış olmak zorunlu tutulmakta.
Kadın ve erkek gassalların, cinsiyetlerine uygun cenazeleri yıkamaları gerektiğinden, bu meslek için hem cinsiyet hem de psikolojik dayanıklılık önemli birer kriter olarak öne çıkıyor.
GASSAL OLMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?
Başvuru sürecinde ise nüfus cüzdanı fotokopisi, KPSS sonuç belgesi, adli sicil kaydı, nüfus kayıt örneği, SGK tescil ve hizmet dökümü, mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf ve sağlık raporu gibi belgeler gerekiyor. Erkek adaylar için ayrıca askerlik durum belgesi de istenebilir.
GASSAL DİZİSİ 2. SEZON NE ZAMAN YAYINLACAK?
Geçtiğimiz gün galası yapılan dizinin 2. sezon çekimlerinin de tamamlandığı bilgisi verildi.
HANDE SORAL KADROYA DAHİL OLUYOR
Senaryosunu Sümeyye Karaaslan'ın kaleme aldığı dizinin yeni sezonunda başrolleri Ahmet Kural ve Hande Soral paylaşacak.
İkili ilk kez TRT 1'in yılbaşına özel çekilen kelime yarışması Lingo Türkiye'de yer alacak.
Ercan Kesal, Nazan Kesal ve Serhat Kılıç gibi usta oyuncuların da kadroda yer alacağı yeni sezonda, izleyiciler sürpriz gelişmelerle karşılaşacak.
"BENİM İÇİN GURUR VERİCİ"
"Gassal"ın galasında konuşan başrol Ahmet Kural, Sümeyye Karaarslan'ın kaleme aldığı senaryoyu çok beğendiğini dile getirerek, "Onun yarattığı dünyada 'Baki' karakterini oynamak benim için gurur verici." dedi.
"BU İŞTE ÇOK ÇALIŞAN, EMEK VEREN VAR"
Kural, dizinin hüzünle komediyi bir araya getirdiğine işaret ederek, "Dizide hem eğleniyoruz hem de hüzünleniyoruz. İzleyince her şeyin farkına varacağız. Değişik güzel bir set oldu bizim için. Şu an ikinci sezonu da çekiyoruz. Şimdilik gayet güzel gidiyor." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık bir yıldır dizide canlandırdığı "Baki" karakterinin ruh haline odaklandığını dile getiren ünlü oyuncu, "Gassal ile ilgili gördüğüm her şey bana Baki'yi hatırlatıyor ve öyle bakıyorum. Bir de bu işte çok çalışan, emek veren var. Bu işin reklam kısmını, tanıtımını, yapım şirketimiz hallederken, benim görevim de Baki karakterine elimden geldiğince hayat verebilmekti." diye konuştu.
Kural, dizinin ikinci sezonuna Erdal Cindoruk ve Mesut Akusta'nın arasında olduğu birçok sürpriz ismin katılacağı bilgisini verdi.
"MANEVİYATINIZIN DA BİRAZ KUVVETLİ OLMASI GEREKİYOR"
Gassallığın çok hassas bir meslek olduğuna dikkati çeken Ahmet Kural, şöyle devam etti:
"Selçuk Hocam'la Bursa'ya gittik. Bursa'da gassal abilerimizle görüştük. Sadece böyle merak ettiğim tek şey, 'neden bir insan bu mesleği yapar, yapabilir, nasıl yapabilirdi?'. 3-4 saatlik sohbetimizin sonunda gassal abimiz şöyle bir cümle kurdu, 'Ben mevtaları, layığıyla, usulüne uygun bir şekilde ve sevenlerin de içine sinecek şekilde son yolculuğuna uğurlamanın verdiği hazzı yaşıyorum. Bu bizim için çok büyük bir haz' dedi. Ben orada anladım. Yani inanmanız gerekiyor, maneviyatınızın da biraz kuvvetli olması gerekiyor. 'Yoksa inanmazsanız, bu işi yapamazsınız' dedi. Biz de oradan yola çıktık. Hassas bir konu olduğu için de çok hassas davranmaya çalıştık. Komedi yaparken de biraz hassasiyete dikkat etmek zor oluyor. Orada da Sümeyye Hanım sağ olsun her zaman beni frenleyen insan oldu."
"DİZİYİ, SADECE BİR KARA MİZAH OLARAK NİTELENDİREMİYORUM"
Filmin yönetmeni Selçuk Aydemir de şunları kaydetti:
"Bir komedi dizisinin içerisinde nasıl durur diye merak ettiğim ama beni de kaşıyan, çok da yapmak istediğim bir türdü. Ama o türün kalemi benden çıkmıyordu. Sümeyye Hanım'ın senaryosunu görünce 'tamam bu', 'bunu yazamam ama ben bunu çok iyi çekerim' dedim. Haliyle de kendimi denemek istediğim bir komedi alt türü kara mizah. Diziyi, sadece bir kara mizah olarak da nitelendiremiyorum. Çünkü ontolojik sorularının da dışında dramatik aksiyonu da çok yüklü. Drama da yapmaya karşı böyle bir meyilim vardı."
"ÖLÜM, KENARDA GÜÇLÜ BİR HAKİKAT OLARAK HEP DURUYOR"
Senarist Sümeyye Karaarslan ise filmin çıkış noktasına dair, "Ölüm hep üzerine konuşmadığımız ama kenarda çok büyük, güçlü bir hakikat olarak hep duruyor. Hayatımızda hep var ama üzerine bir türlü konuşamıyoruz, üzerine yorum yapamıyoruz, yorum yapmaktan biraz kaçıyoruz. Bunu bir gassalın yaşaması, ölümle yüzleşip ölüm paniğini yaşaması, biraz işe komedi kattı. Dram zaten ölüm olduğu için kendiliğinden geldi. Dolayısıyla bir kara komedi çıktı ortaya. Aslında hikaye böyle bir yerden, güçlü bir hikayeyi ararken çıktı." ifadelerini kullandı.
Hikayenin 10 yıl önce ortaya çıktığını aktaran Karaarslan, "Zaman içinde demlendi. Sonunda çok kreatif bir iş oldu. Senaryo kendisine yönetmenini, oyuncularını çağırdı. Bence bu proje de öyle oldu." dedi.
GASSAL DİZİSİ NE ANLATIYOR?
Kimi zaman kimsesiz insanların cenazesini yıkayan Baki, onlar gibi olmamak için çabalamaya başlar. Hayatı boyunca uzak kaldığı şeylerle yüzleşir. Sosyalleşmeyi, evlenmeyi, toplum içine karışmayı deneyimler. Fakat 30'lu yaşlarına kadar bilinçli uzak durduğu şeyler onun için gerçekten de anlamsızdır.
Instagram için sürekli fotoğraf çekilen gençler, sırf adet yerini bulsun diye yapılan evlilikler, arkadaş çevresinde söylenen pembe yalanlar onun için saçmadır. Kendisini yıkayacak birilerini bulma telaşı ile giriştiği bu yolda toplumu objektif bir gözle inceleme imkanı bulur. Bu yolculuğun sonunda ise geçmişinde yaşadığı büyük travmalarla yüzleşerek, yaşadığı kaygının temelinde ölüm korkusunun olduğunu keşfedecektir.