Gadir Hum Bayramı ne zaman kutlanır? Gadir-i Hum bayramı nedir, niye kutlanıyor? Gadir Hum bayramı ibadetleri nedir?

Gadir-i Hun Bayramı Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın on sekizinci günü kutlanıyor. Gadir Hum Bayramı Şii Müslümanlar ve Arap Alevileri tarafından kutlanan bir dini bayramdır. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, nasıl, neden kutlanır? işte Gadir Hum Bayramına dair bilgiler...

Gadir Hum Bayramı ne zaman kutlanır? Gadir-i Hum bayramı nedir, niye kutlanıyor? Gadir Hum bayramı ibadetleri nedir?

Gadir Hum, Hum Gölcüğü adı verilen bir bölgenin adıdır. 18 Zilhicce'de Hz. Muhammed'in burada verdiği iddia edilen vaaz nedeniyle her yıl aynı tarihte Gadir-i Hum Bayramı kutlanır. Alevi ve Şiiler tarafından kutlanan Gadir-i Hum Bayramında hangi ibadetler yapılır? Gadir-i Hum Bayramı hangi güne denk geliyor?

GADİR-İ HUM BAYRAMI NEDİR?

Gadîr-i Hum (Hum Gölcüğü), Şii itikadına göre Hazret-i Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

Gadir Hum Bayramı, Zilhicce'nin 18'in kutlanıyor. 2024 yılında 23 Haziran 2024 tarihine denk geliyor.

GADİR HUM - HUM GÖLCÜĞÜ NEREDE?

Etkinliğe adını veren Hum Gölcüğü günümüz Suudi Arabistan'ının Mekke Vilâyeti ile Medine Vilâyeti'ni birbirinden ayıran "Rebiğ Vadisi" üzerinde Rebiğ şehri yakınlarında yer alan bir beldenin adı olup, eskiden Medine'den Mekke'ye giden yolun yaklaşık 5. km'sinde sol tarafa düşen, adı geçen vadide bir nehir sebebiyle oluşmuş bir gölcük ya da bataklıktı.

GADİR HUM BAYRAMI İBADETLERİ NEDİR?

Şii mezhebine dahil olan Müslümanlar için özel olan bu bayramda oruç tutmak, gusül abdesti almak, Sığınma duası okumak, 2 rekat namaz kılarak 100 kez Allah’ şükretmek tavsiye edilen ibadetlerdir.

Sürücüsünün park etmeye çalıştığı otomobil denize düştü Akdeniz'de korkutan deprem! İşte son depremler Akdeniz'de 4,2 büyüklüğünde deprem Köprü ve otoyollardan bayram tatili ücretsiz geçişi sona eriyor!